Η Εκκλησία βρίσκεται «200 χρόνια πίσω»

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου και υποψήφιος για πάπας, Καρδινάλιος Carlo Maria Martini, δήλωσε ότι η Καθολική Εκκλησία είναι «200 χρόνια πίσω» σε συνέντευξη πριν από το θάνατό του, η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο…

Ο Martini, που παλαιότερα υποστηρίχτηκε από τους προοδευτικούς στο Βατικανό για να διαδεχτεί τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, και ήταν πάντα μια εξέχουσα φωνή στην εκκλησία μέχρι το θάνατό του σε ηλικία 85 ετών την Παρασκευή, παρουσίασε την εικόνα μιας πομπώδους και γραφειοκρατικής εκκλησίας που αποτυγχάνει να παρακολουθήσει τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

“Ο πολιτισμός μας έχει γεράσει, οι εκκλησίες μας είναι μεγάλες και άδειες, η γραφειοκρατία στην εκκλησία γιγαντώνεται, οι τελετουργίες μας και τα ράσα μας είναι πομπώδη,” δήλωσε ο Martini σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Η Εκκλησία πρέπει να αναγνωρίσει τα λάθη της και να αρχίσει μια ριζική αλλαγή, αρχίζοντας από τον Πάπα και τους επισκόπους. Τα σκάνδαλα παιδοφιλίας μας υποχρεώνουν να κάνουμε το ταξίδι της μεταμόρφωσης», είπε στη συνέντευξη.

Κατά την τελευταία δεκαετία η Εκκλησία έχει κατηγορηθεί για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια σειρά από σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που έχουν υπονομεύσει τη θέση της ως ηθικού διαιτητή, αν και έχει πληρώσει πολλά εκατομμύρια για εξωδικαστικούς συμβιβασμούς σε όλο τον κόσμο.

Ο Martini, που έγινε διάσημος επειδή υποστήριξε ότι η χρήση προφυλακτικών μπορεί να είναι αποδεκτή σε ορισμένες περιπτώσεις, είπε ότι η Εκκλησία θα πρέπει να αρχίσει να αποδέχεται και τα νέα είδη οικογένειας, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει το ποίμνιό της.

“Μια γυναίκα εγκαταλείπεται από τον σύζυγό της και βρίσκει ένα νέο σύντροφο που φροντίζει τα παιδιά της. Η δεύτερη αγάπη πετυχαίνει. Εάν αυτή η οικογένεια αντιμετωπιστεί διαφορετικά, τότε όχι μόνο η μητέρα θα αποκοπεί από την Εκκλησία, αλλά και τα παιδιά της.”

Με τον τρόπο αυτό «η Εκκλησία χάνει τη μελλοντική της γενιά”, δήλωσε ο Martini στη συνέντευξη που έδωσε ένα δεκαπενθήμερο πριν πεθάνει. Το Βατικανό αντιτίθεται στο διαζύγιο και απαγορεύει τη χρήση αντισύλληψης μέσα στο γάμο και είναι υπέρ της αποχής των ανύπαντρων .

Οι πιθανότητες του Martini, μιας φιλελεύθερης φωνής στην εκκλησία, να γίνει Πάπας εξαφανίστηκαν όταν αποκαλύφτηκε ότι έπασχε από μια σπάνια μορφή της νόσου Parkinson, και αποσύρθηκε το 2002.

Τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β διαδέχτηκε τελικά το 2005 ο Πάπας Βενέδικτος XVI, ένας ήρωας των καθολικών συντηρητικών που είναι γνωστός ως «το ροτβάιλερ του Θεού», λόγω της αυστηρής στάσης του σε θεολογικά ζητήματα.

Το τελευταίο μήνυμα του Martini προς τον Πάπα Βενέδικτο ξεκινά να ταρακουνά την  Καθολική Εκκλησίας.

“Η εκκλησία είναι 200 ​​χρόνια πίσω. Γιατί δεν ξεσηκωνόμαστε εμείς οι ίδιοι; Είμαστε φοβισμένοι;”

Ο Martini ήταν πολύ αγαπητός και χιλιάδες απέτισαν φόρο τιμής στο φέρετρό του στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου, το Σάββατο.

Πηγή: msnbc.msn.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ