Ηρ. Διώτη: Να διασφαλιστεί η φαρμακευτική επάρκεια της εγχώριας αγοράς

Την εξασφάλιση της επάρκεια σε φάρμακα της εγχώριας αγοράς, ειδικά σε αυτά που απευθύνονται σε χρόνια πάσχοντες, καθώς και τον έλεγχο των παραλλήλων εξαγωγών με επιβολή κυρώσεων, στο βαθμό που δεν καλύπτεται η εγχώρια ζήτηση, ζήτησε προς τους υπουργούς Υγείας, Οικονομίας, Εργασίας και Ανάπτυξης η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη, σε ερώτηση που συνυπογράφει σύσσωμη η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του Υπουργείου Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.

«Τα υπέρογκα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα Νοσοκομεία, τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς της χώρας, καθώς και προς διάφορες φαρμακευτικές εταιρίες και εταιρίες υγειονομικού υλικού, θέτουν πλέον σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των ασθενών, και ειδικότερα των χρονίως πασχόντων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την ίδια τους τη ζωή φαρμακευτικά σκευάσματα.

Στα παραπάνω δεδομένα, πλέον έχουν προστεθεί τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να έχουν ήδη διακόψει ή να ετοιμάζονται να διακόψουν την παροχή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σκευασμάτων που όμως είναι απαραίτητα σε ορισμένες παθήσεις.

Επίσης, οι χαμηλές τιμές ορισμένων φαρμάκων στην ελληνική αγορά και το μεγάλο περιθώριο κέρδους που αφήνουν οι εξαγωγές των σκευασμάτων σε αλλοδαπές χώρες αποτελούσαν ανέκαθεν ένα ισχυρό κίνητρο για την εξαγωγή τους. Η πρακτική των παράλληλων εξαγωγών –που ευνοούνται από την σημαντική διαφορά των τιμών των φαρμάκων στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.- είναι μεν νόμιμη, στο βαθμό όμως που εξασφαλίζεται η επάρκεια της εγχώριας αγοράς, κάτι το οποίο δεν ισχύει στην παρούσα φάση».

Για τους παραπάνω λόγους, οι βουλευτές ζήτησαν από τα συναρμόδια υπουργεία ενημέρωση σχετικά με τα ακόλουθα: «ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβουν ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια της εγχώριας αγοράς σε φάρμακα, ειδικά σε αυτά που απευθύνονται σε χρόνια πάσχοντες. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την απρόσκοπτη προμήθεια των φαρμακείων του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ σε φάρμακα και τη διάθεσή τους από αυτά προς τους ασθενείς. Εάν γνωρίζουν σε τι ποσοστό φτάνουν οι παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων από φαρμακευτικές εταιρίες και φαρμακαποθήκες προς τρίτες χώρες και ποιο είναι αυτό, καθώς και εάν προτίθενται να προβούν σε έλεγχο των παραλλήλων εξαγωγών και να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων, στο βαθμό που δεν καλύπτεται η εγχώρια ζήτηση».

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι πλέον εκρηκτική» τονίζουν οι βουλευτές, υπογραμμίζοντας ότι «απειλεί πλέον ευθέως τις ζωές ασθενών, ιδίως των χρονίως πασχόντων, και τα συναρμόδια Υπουργεία φέρουν ακέραια την ευθύνη, αφού κωλυσιεργούν και δε δίνουν άμεσα λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ