Να μην καταργηθούν οι ΔΟΥ Τυρνάβου και Αγιάς ζητά με επιστολή του προς τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Μαυραγάνη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, σε μια περίοδο όπου καταγράφεται επιστροφή στον πρωτογενή τομέα και την ύπαιθρο, η ελληνική πολιτεία πρέπει να διατηρεί δομές, όπως είναι η ΔΟΥ για να μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετείται στις καθημερινές συναλλαγές του με το κράτος…
Αναλυτικά η επιστολή του περιφερειάρχη έχει ως εξής:
«Πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του υπουργείου να καταργηθούν οι ΔΟΥ Αγιάς και Τυρνάβου και να εξυπηρετούνται από την αντίστοιχη της Λάρισας. Η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, αναγκάζει επαγγελματίες να μετοικίσουν, βάζει σε τεράστιο κόστος (εργατοώρες και καύσιμα μεταφοράς στη Λάρισα) και ταλαιπωρία τους πολίτες των απομακρυσμένων χωριών μας και μάλιστα χωρίς συγκοινωνία και επιβαρύνει την πόλη της Λάρισας κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά. Και οι δύο δήμοι (Τυρνάβου και Αγιάς) προκειμένου να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους στέγασης διαθέτουν χώρους όπου μπορούν να παραμείνουν οι υπάλληλοι και οι υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών των δύο δήμων. Οι λόγοι για τους οποίους και οι δυο αυτές ΔΟΥ πρέπει να παραμείνουν είναι οι εξής:
Αφ’ ενός ο δήμος Αγιάς, εκτείνεται από τα όρια του νομού Μαγνησίας έως τα Τέμπη και από την κορυφή του Κισσάβου έως και τη Λίμνη Κάρλα, καλύπτοντας το 85% της παραλιακής ζώνης του νομού Λάρισας. Αναφερόμαστε σε μια ραγδαίως αναπτυσσόμενη περιοχή, ιδιαίτερα στους δύο πυλώνες της εθνικής οικονομίας τουρισμό και γεωργία. Η παράκτια περιοχή μήκους περίπου 60 χλμ. με οικοδομικές μελέτες και πράξεις εφαρμογής σε εξέλιξη, το Δέλτα του Πηνειού με την καλλιέργεια του ακτινίδιου, ο ορεινός όγκος με το περίφημο κάστανο του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου, το Δώτιο Πεδίο με τα πασίγνωστα μήλα και κεράσια της Αγιάς και ο κάμπος της Λακέρειας μαζί με την αγροτουριστική μας πρόταση, αποτελούν τα εχέγγυα σε μια εποχή έντονης οικονομικής κρίσης για την επιστροφή νέων ανθρώπων από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο. Επισημαίνεται ότι οι πράξεις εφαρμογής που είναι σε εξέλιξη στους παραλιακούς οικισμούς Βελίκας και Αγιοκάμπου θα προκαλέσουν πάνω από 2.000 συμβολαιογραφικές πράξεις τακτοποίησης οικοπέδων.
Αφετέρου η ΔΟΥ Τυρνάβου αποτελεί μία από τις κομβικότερες ΔΟΥ όλης της χώρας, αφού εξυπηρετεί περιοχές τριών δήμων (ολόκληρο το δήμο Τυρνάβου, τις περιοχές Μεσοχωρίου, Βλαχογιαννίου και Μεγάλου Ελευθεροχωρίου του δήμου Ελασσόνας και τη Φαλάννη και Δασοχώρι του δήμου Λάρισας) συνολικού πληθυσμού 40.000 περίπου κατοίκων και ολόκληρη τη βιομηχανική ζώνη κατά μήκος της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης, μέχρι τις παρυφές του δήμου Ελασσόνας. Πρόκειται για μια ΔΟΥ που δέχεται ετησίως 17.500 φορολογικές δηλώσεις (αμέσως μετά τις 3 ΔΟΥ της πόλης της Λάρισας), η ετήσια εισφορά της δε στο ταμείο του Κράτους ανέρχεται στο ποσό των 15.000.000 ευρώ, ενώ από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων έχει εισπράξει το 15% περίπου με μόλις 9 άτομα προσωπικό, όταν άλλες ΔΟΥ μετά βίας έχουν αγγίξει το 5% με πολύ περισσότερο προσωπικό.
Είναι λοιπόν ανάγκη να επανεξεταστεί ο σχεδιασμός του υπουργείου σχετικά με το κλείσιμο των δύο αυτών ΔΟΥ, καθώς σε μια περίοδο όπου καταγράφεται επιστροφή στον πρωτογενή τομέα και την ύπαιθρο, η ελληνική πολιτεία πρέπει να διατηρεί δομές, όπως είναι η ΔΟΥ για να μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετείται στις καθημερινές συναλλαγές του με το κράτος. Άλλωστε σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να τεθεί σε αμφιβολία το εγχείρημα του Καλλικράτη, που σας θυμίζω ότι στον πυρήνα της πολιτικής του είχε την εξυπηρέτηση του πολίτη.