Οι συγχωνεύσεις φορέων θα φέρουν κύμα απολύσεων και απαξίωση του δημοσίου

Ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας»

Αιχμηρή ανακοίνωση για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις 196 φορέων του δημόσιου τομέα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, καθώς και για τους ακόμη 200 φορείς των οποίων ήδη εξετάζεται η σκοπιμότητα λειτουργίας, όπως προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, στο πλαίσιο των περικοπών των δαπανών, εξέδωσε η περιφερειακή παράταξη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», με αφορμή και τη σχετική συνάντηση των κ.κ. Στουρνάρα και Μανιτάκη.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής :

«Οι εξαγγελθείσες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, στο πλαίσιο της πολιτικής ακραίας λιτότητας της εσωτερικής και της εξωτερικής τρόικας, επισημοποιήθηκαν με την κατάθεση του σχετικού σχεδίου νόμου και τις προβλέψεις του προσχεδίου προϋπολογισμού.

Η αποψίλωση αυτή όλων των διαθέσιμων προς τους πολίτες δημόσιων υπηρεσιών, εάν σε αυτή προστεθεί η ήδη συντελεσθείσα ή σχεδιαζόμενη κατάργηση και συγχώνευση σχολικών μονάδων, εφοριών, νοσοκομείων, ειρηνοδικείων, πανεπιστημιακών τμημάτων κ.λπ., θα καταστήσει απρόσιτο και τελικά θα οδηγήσει στην απαξίωση και την ιδιωτικοποίηση μεγάλο μέρος των κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών, όπως η παιδεία, η έρευνα, η υγεία, η πρόνοια, η δικαστική προστασία κ.ά..

Επιπλέον, όπως μαρτυρούν και τα ρεπορτάζ από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών κ.κ. Στουρνάρα και Μανιτάκη, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις είναι το πρώτο βήμα για τις μαζικές απολύσεις υπαλλήλων που υπηρετούν στους ακόμη 1000 (!) φορείς που βαίνουν προς κλείσιμο.

Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλίας, η συγχώνευση του Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ., η περαιτέρω συγχώνευση των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας σε μόλις μία για όλη τη Θεσσαλία από τουλάχιστον πέντε που ήταν προ μνημονίου, η κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου (ευτυχώς σεβάστηκαν – προς το παρόν! – τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου και το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου – Β. Σποράδων), η συγχώνευση σε μία πανθεσσαλική υπηρεσία των υφιστάμενων ανά Πρωτοδικείο Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων κ.λπ., πλήττει δομές με σημαντικό επιστημονικό και κοινωνικό έργο, φορείς που συνέβαλαν τα μέγιστα στην προστασία της παιδικής ηλικίας, στην εκπαίδευση και υποστήριξη των ΑμεΑ, στην περιβαλλοντική προστασία, στην έρευνα και την ανάπτυξη.

 

Παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί η εν λόγω πολιτική ως «ορθολογική ανακατανομή» του δυναμικού των δημόσιων υπηρεσιών, στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για πολλά επιμέρους σχέδια τύπου «Καλλικράτη», όπως συχνά αποκαλούνται από τη δημοσιογραφική πένα, αλλά για έναν μεγάλο «Αρμαγεδδώνα». Είναι προφανές ότι στόχος της πολιτικής αυτής δεν είναι ο εξορθολογισμός της δημόσιας διοίκησης, αλλά η πλήρης διάλυσή της. Αποτέλεσμα θα είναι η απίστευτη ταλαιπωρία και εν τέλει ο αποκλεισμός της πρόσβασης χιλιάδων πολιτών (ιδίως όσων ανήκουν σε «ευαίσθητες» γεωγραφικά ή κοινωνικά ομάδες) από τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, η υποβάθμιση του παραγόμενου έργου και τελικά η ανάληψη όσων από τις δραστηριότητες αυτές είναι δυνάμει κερδοφόρες από ιδιώτες. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής, ιδιαίτερα με τον ισοπεδωτικό και βίαιο τρόπο που αυτή σχεδιάζεται και υλοποιείται, είναι προφανείς και δεν συνιστούν «εξορθολογισμό», αλλά εξανδραποδισμό των δημοσίων υπηρεσιών.

 

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν αρκεί μια ρητορικού χαρακτήρα και συχνά τοπικιστικής χροιάς τοποθέτηση των αιρετών της περιοχής για το θέμα. Όποιος διακηρύττει ότι υπερασπίζεται την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Θεσσαλίας και ότι επιδιώκει την πληθυσμιακή και οικονομική της ανάπτυξη, δεν μπορεί να συνεχίσει «να πατάει σε δύο βάρκες». Οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις φορέων, όπως και όλα τα άλλα μέτρα υπακούουν σε μια συνολική πολιτική λογική, που εδράζεται στο νεοφιλελευθερισμό και στην πρωτοκαθεδρία των αγορών, και υλοποιούνται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις με ονοματεπώνυμο.

Έτσι, λοιπόν, τη στιγμή που σχεδιάζονται και υλοποιούνται τόσο διαλυτικά για τη δομή των τοπικών κοινωνιών μέτρα, καλούμαστε όλοι να πάρουμε ξεκάθαρη θέση, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, υπέρ ή κατά όχι μόνο των συγκεκριμένων μέτρων, αλλά υπέρ ή κατά των πολιτικών που τα υπαγορεύουν και των πολιτικών δυνάμεων που τα υλοποιούν.

Αργά ή γρήγορα θα κληθούμε να λογοδοτήσουμε ενώπιων των συμπολιτών μας για τη στάση μας.»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ