ΔΗΜΑΡ: Καρτελ εκκοκκιστών στη Θεσσαλία

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης με θέμα την κατάσταση στον τομέα εκκόκκισης του βαμβακιού κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Π. Μουτσινάς, Θ. Ψύρρας και Γ. Κυρίτσης υποστηρίζοντας ότι υπάρχει καρτέλ εκκοκκιστηρίων.

Στην ερώτησή του αναφέρουν:

«Με τις συνήθεις εναρμονισμένες πρακτικές φαίνεται ότι βρίσκονται αντιμέτωποι για μια ακόμη χρονιά οι βαμβακοπαραγωγοί στο θεσσαλικό κάμπο.

Οι εκκοκκιστές με το επιχείρημα της διεθνούς συγκυρίας, λόγω της καλλιέργειας τεράστιων εκτάσεων βαμβακιού στην Κίνα και την Ινδία και τις χαμηλές τιμές του βάμβακος διεθνώς, είτε δίνουν τιμή κλειστή χωρίς διαπραγμάτευση είτε ζητούν να παραλάβουν το βαμβάκι χωρίς ανακοινώσιμη τιμολόγηση με το επιχείρημα ότι οι τιμές βάμβακος θα κυμανθούν σε χαμηλά επίπεδα. Να σημειωθεί ότι το 2011 οι βαμβακοπαραγωγοί πούλησαν με εμπορική τιμή μέχρι 60 λεπτά το κιλό και φέτος η τιμή κατρακύλησε ακόμη και στα 38 λεπτά το κιλό.

Το πρόβλημα των εναρμονισμένων πρακτικών επιτείνεται από το γεγονός ότι οι πολλές από τις εκκοκιστικές μονάδες της περιφέρειας Θεσσαλίας, λόγω των χρεών των ΕΑΣ, έχουν νοικιαστεί σε ιδιώτες.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

– Με ποιες ενέργειες θα διασφαλιστούν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα οι βαμβακοκαλλιεργητές από πρακτικές καρτέλ;

– Προτίθενται να καταθέσουν άμεσα νομοσχέδιο για τη θεσμική, οικονομική και διοικητική ενίσχυση και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού;».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ