Συναγερμός μετά το κρούσμα λύσσας σε αλεπού στην Κοζάνη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για τη Λύσσα  του Κτηνιατρικού Ινστιτούτου Αθηνών απομονώθηκε, στις 19 Οκτωβρίου 2012, ο ιός της λύσσας από δείγμα εγκεφάλου αλεπούς, στην περιοχή Παλαιόκαστρο του Νομού Κοζάνης.

Αμέσως μετά την κοινοποίηση του αποτελέσματος, ενημερώθηκαν άμεσα η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων και με εντολή του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου προς την αρμόδια Διεύθυνση Υγείας Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως προβλέπονται στο Εθνικό Πρόγραμμα  Επιτήρησης της λύσσας, ως ακολούθως:  

Άμεση Επικοινωνία με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Νομού  Κοζάνης, προκειμένου να συλλεχθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το περιστατικό  και  να  δοθούν οι απαραίτητες  οδηγίες για την άμεση  λήψη όλων των μέτρων.

Ενημέρωση όλων των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειών.

Ενημέρωση της Κυνηγητικής Συνομοσπονδίας, για άμεση εφαρμογή από τα μέλη της των οδηγιών  του προγράμματος για  την πρόληψη μετάδοσης της νόσου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού.

Ενημέρωση της  αρμόδιας Δ/νσης Αισθητικών Δασών-Δρυμών και Θήρας.

Ενημέρωση της Δ/νσης Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του ΚΕΛΠΝΟ για το περιστατικό  με τηνυπενθύμιση για την ανάγκη άμεσου  εφοδιασμό των Υπηρεσιών Υγείας των Περιφερειών με  επαρκείς ποσότητες αντιλυσσικού ορού και αντιλυσσικού εμβολίου σε περίπτωση προσβολής των ανθρώπων.

Ενημέρωση των υπηρεσιών των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου που εδρεύουν στα σύνορα της χώρας σχετικά με την  εντατικοποίηση των ελέγχων στα σαρκοφάγα που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα.

Επίσης, η Δ/νση Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και Εφαρμογών του ΥπΑΑΤ, έδωσε οδηγίες για την κατά προτεραιότητα περισυλλογή και εμβολιασμό κατά της λύσσας των αδέσποτων σκύλων και γατιών ιδίως στην περιοχή της Κοζάνης που εμφανίσθηκε το κρούσμα και στους γειτονικούς νομούς.

Επιπροσθέτως, δόθηκε εντολή  στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου μας  να προβεί  άμεσα στη τροποποίηση του προγράμματος λαμβάνοντας υπόψη  τα  νέα δεδομένα και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριλάβει πρόγραμμα εμβολιασμού των αλεπούδων με ενωσιακή συγχρηματοδότηση.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ