Για το χαράτσι της ΔΕΗ, τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, αλλα και για τις εμπλοκές στη διαδικασία συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank μίλησε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha ο βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης. Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Κύριε Σαχινίδη, τι προτείνει ο κ. Στουρνάρας, ούτως ώστε να ψηφίσετε, να δεχθείτε το ΕΕΤΗΔΕ, μετά το όχι σας;
Επιτρέψτε μου να σεβαστώ την έκκληση για εμπιστευτικότητα του Υπουργού των Οικονομικών χθες, για την ενημέρωση που μας έκανε..
Η οποία, έχει διαρρεύσει σε όλες τις εφημερίδες από κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών..
Δεν έχει διαρρεύσει από εμένα που εκπροσωπώ το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Χατζησωκράτη που εκπροσωπεί την ΔΗΜΑΡ.
Δεν ισχύει το ίδιο για το γραφείο του Υπουργού..
Αυτό είναι ένα θέμα, για το οποίο δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ. Χθες έγινε μία συνάντηση όπου ο κ. Στουρνάρας μας έδωσε τον πλήρη κατάλογο των θεμάτων τα οποία παραμένουν ανοικτά στις συζητήσεις με την Τρόικα με την έκκληση να υποβάλουμε κάθε ερώτηση που θα θέλαμε, έτσι ώστε να έχουμε την δυνατότητα να ενημερώσουμε εμείς τους αρχηγούς μας και εκείνοι με την σειρά τους να είναι προετοιμασμένοι την Τετάρτη, που θα γίνει η συνάντηση.
Να ρωτήσω λοιπόν, έχει τεθεί ζήτημα να ελαφρυνθούν, το είχε πει και ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής, να μειωθεί ο ΕΕΤΗΔΕ για τους ασθενέστερους έως 15% ;
Υπάρχει μία πρόταση από την πλευρά του Υπουργού των Οικονομικών που διατηρεί κάποια από αυτά τα στοιχεία, και αυτή η πρόταση θα τεθεί προς αξιολόγηση στους αρχηγούς. Δεν θα ήθελα όμως να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες.
Δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, εγώ ρωτώ γενικώς. Αυτά τα χρήματα, αν συμφωνήσετε, αυτά τα χρήματα τα οποία δεν θα εισπραχθούν γιατί θα ελαφρυνθεί ο κόσμος, θα καλυφθούν από κάπου αλλού; Υπάρχει πρόταση;
Ξέρετε κ. Μάνεση, επειδή κάνετε πολλά χρόνια ρεπορτάζ και επομένως είστε αρκετά εξοικειωμένος με τις θέσεις της Τρόικας σε ότι αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, κάθε φορά που προκύπτει κάποια ελάφρυνση από κάποιο μέτρο, η Τρόικα ζητάει ισοδύναμα μέτρα. Άλλωστε, σας υπενθυμίζω την κριτική που είχε ασκήσει τότε η ΝΔ στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όταν έκανε την εισαγωγή αυτού του μέτρου. Ότι υπάρχουν άλλα μέτρα ισοδύναμα, τα οποία η ίδια θα παρουσίαζε αμέσως μετά τις εκλογές για να αντικατασταθεί ο συγκεκριμένος Νόμος.
Ετέθη, χθες, τέτοιο ισοδύναμο στη συζήτηση;
Έγινε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση από την πλευρά του Υπουργού των Οικονομικών για το πώς σκέφτεται να καλύψει αυτό το οποίο θα προκύψει ως απώλεια.
Ετέθη ζήτημα να παραμείνει ο ΦΑΠ, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, που καταργείται;
Επιτρέψτε μου να σεβαστώ την δέσμευση την οποία αναλάβαμε.
Και εμένα, επιτρέψτε μου να πιέζω.
Δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες σε ότι αφορά την πρόταση την οποία παρουσίασε ..
Αλλιώς θα το πω, με την πρόταση αυτή, που σήμερα αναγράφεται σε όλες τις εφημερίδες, σε όλα τα ειδησεογραφικά site και θα είναι σε λίγο σε όλα τα δελτία ειδήσεων και οι διαρροές δεν είναι από εσάς, το ξεκαθαρίζω. Με αυτή την πρόταση λοιπόν, που σας έκανε ο Υπουργός, το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί; Λέει ναι στο ΕΕΤΗΔΕ από τη ΔΕΗ;
Εμείς εμμένουμε στην αρχική μας άποψη.
Όχι, λοιπόν. Εμμένετε στο όχι.
Το 2013 είναι η χρονιά, κατά την οποία θα πρέπει να υιοθετήσουμε τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Ο οποίος, είναι έτοιμος;
Ακούστε, οι συζητήσεις αυτές είχαν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, είχαν κατατεθεί προτάσεις, είχαν ωριμάσει οι συζητήσεις επί των προτάσεων αυτών και ήταν να παρουσιαστούν στους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Κάποια στιγμή διακόπηκαν οι συνομιλίες και βεβαίως μετά μεσολάβησε ένα μεγάλο κενό. Ήρθε η Τρόικα, ζήτησε από την Κυβέρνηση να δει τι πρόοδος έχει γίνει ως προς την διαμόρφωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, δεν υπήρχε αυτή η πρόοδος και άνοιξε ξανά η συζήτηση.
Ποιος φταίει, επειδή συγκυβερνάτε και εσείς αλλά δεν έχετε Υπουργεία. Ποιος φταίει που δεν έγινε αυτή η πρόοδος;
Προφανώς, δεν φταίμε τα δύο κόμματα που συμμετείχαν στις συζητήσεις και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.
Εσείς διαμαρτυρηθήκατε;
Βεβαίως, το έχουμε θέσει επανειλημμένως γιατί έμεινε αναξιοποίητο όλο αυτό το χρονικό διάστημα από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι και τον Απρίλιο και τώρα αυτή τη στιγμή συζητάμε για θέματα που έχουν να κάνουν, για το αν κάτι μπορεί να εφαρμοστεί ή όχι. Γιατί αν ήταν διαφορετικά τα δεδομένα, αν οι αποφάσεις είχαν παρθεί στις αρχές Ιανουαρίου, θα υπήρχε όλη η χρονική άνεση να συζητήσουμε και για τα προβλήματα της εφαρμογής, και για τα προβλήματα της εισπραξιμότητας των εσόδων από το νέο αυτό φόρο.
Τώρα ένα άλλο θέμα. Από το πουθενά προκύπτει, και είναι επίσημη πια η δήλωση, δεν είναι διαρροές – είναι επίσημη η δήλωση – από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλο, προκύπτει ένσταση δεν θα πω βέτο, ένσταση στη διαδικασία συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank. Γιατί, επειδή γνωρίζετε πολύ καλά τα οικονομικά, μπλοκάρει ή μάλλον πιο σωστά υπάρχουν ενστάσεις, για κάτι το οποίο στο παρελθόν είχε συμφωνήσει η Τρόικα;
Είναι ένα θέμα, το οποίο πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού, διότι έχουμε παρατηρήσει κατά τα τελευταία δύο – τρία χρόνια πολλές φορές, η Τρόικα να αναθεωρεί τις απόψεις της σε αρχικές αποφάσεις.
Ναι, αλλά δεν κυβερνάει η Τρόικα όμως.
Έχετε απόλυτο δίκιο. Όμως θέλω να σας πω το εξής, όταν ανακοινώθηκε η προοπτική της συγχώνευσης μεταξύ της Εθνικής και της Eurobank, προφανώς και η Τρόικα, επειδή έχει δεσμεύσει ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα των 130 δις να πάνε στο ΤΧΣ προκειμένου να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, έδωσε αρχικά την έγκρισή της. Επομένως, αν τώρα υπάρχουν δεύτερες ή τρίτες σκέψεις …
Είναι εκ του πονηρού;
Δεν ξέρω αν είναι εκ του πονηρού. Αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστούν ποιες είναι οι συνέπειες από μια οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία.
Η Τρόικα γνώριζε εδώ και μήνες το γεγονός, ότι το ενεργητικό της Τράπεζας – κολοσσός που θα δημιουργηθεί, θα προσεγγίζει το ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Το γνώριζε.
Προφανώς, αυτό το οποίο έχει μεσολαβήσει από τότε, ενδεχομένως να σχετίζεται με τις εξελίξεις σε ότι αφορά στην Κύπρο και με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την δημιουργία της λεγόμενης Τραπεζικής Ένωσης.
Το 2015.
Ακριβώς. Εκεί πέρα, λοιπόν, πολλά από αυτά τα ζητήματα έχουν φαίνεται, οδηγήσει σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Φαίνεται, ότι την Τρόικα την απασχολεί πάρα πολύ και το θέμα της δυνατότητας, ένα μέρος από τις μετοχές της ενιαίας Τράπεζας να μην μπορεί να διατεθεί λόγω και του πολύ μεγάλου μεγέθους. Όλα αυτά, βεβαίως, ήταν γνωστά. Διότι δεν ήταν μια πληροφόρηση, η οποία προέκυψε εκ των υστέρων. Για αυτό και θεωρώ περίεργο, πώς ξαφνικά τίθεται θέμα, για την συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank.