20 συλλήψεις για κύκλωμα σωματεμπορίας

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο αστυνομικοί, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

ΕΙΚΟΝΑΕξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, ύστερα από πολύμηνη συστηματική έρευνα, εγκληματική οργάνωση σωματεμπορίας, η οποία εξανάγκαζε αλλοδαπές γυναίκες να εκδίδονται στη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή.

Η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από δεκαεννιά συνολικά μέλη 17 ημεδαπούς άνδρες, 1 αλλοδαπή, υπήκοο Ρουμανίας και άλλη μία γυναίκα αγνώστων στοιχείων, τα οποία έχοντας διακριτούς ρόλους, συμμετείχαν στην παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης, που είχε εσωτερική ιεραρχική δομή και διαρκή δράση, τουλάχιστον από το Φεβρουάριο του 2013.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά  περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της σωματεμπορίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων, της παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών, της κατοχής ναρκωτικών, της παράβασης καθήκοντος, καθώς και της παραβίασης της νομοθεσίας περί όπλων και περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Σε ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν την (05-07-2013) στη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν συνολικά είκοσι (20) άτομα, από τα οποία το ένα αποτελεί ηγετικό στέλεχος και τα άλλα δώδεκα (12) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Αναζητούνται επιπλέον έξι (6) μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και δύο (2) ακόμη ηγετικά της στελέχη, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη ταυτοποίηση τους.

Όσον αφορά στα επτά (7) συλληφθέντα άτομα, που δεν αποτελούν μέλη της οργάνωσης, πρόκειται για δύο (2) ημεδαπούς άνδρες, ιδιοκτήτη και προσωρινά υπεύθυνο καταστημάτων “καφέ – μπαρ” και πέντε (5) αλλοδαπές γυναίκες από Μολδαβία, Ρωσία και Ουζμπεκιστάν, που απασχολούνταν παράνομα στα καταστήματα αυτά, στερούμενες βιβλιαρίου υγείας και νόμιμης παραμονής στη χώρα.

Η δράση της οργάνωσης κατευθύνονταν από τα τρία (3) ηγετικά της μέλη, τα οποία διακινούσαν αλλοδαπές γυναίκες, εκμεταλλευόμενα την ευάλωτη κοινωνική και οικονομική τους θέση. Μάλιστα παρέχοντας σε αυτές χρήματα ή άλλες διευκολύνσεις, τις παρέδιδαν σε άλλα μέλη της οργάνωσης, νόμιμους ή “αφανείς” ιδιοκτήτες καταστημάτων “καφέ – μπαρ” κυρίως στη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, σε περίπτωση προσαγωγής τους σε αστυνομικές Υπηρεσίες, έστελναν άμεσα συνήγορο προκειμένου οι ίδιοι να διατηρούν την ανωνυμία τους και να αποφεύγεται η αποκάλυψη της δράσης της οργάνωσης στις Αρχές.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που παραλάμβαναν τις αλλοδαπές γυναίκες, τις προσλάμβαναν με το πρόσχημα της παροχής εργασίας (κυρίως ως σερβιτόρες) και τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται. Επιπλέον, καθόριζαν τόσο το χώρο διαμονής τους, όσο και τα ερωτικά ραντεβού τους με πελάτες σε ξενοδοχεία, οικίες ή ειδικά διαμορφωμένους χώρους των καταστημάτων τους.

Επιπλέον, οι ίδιοι διαχειρίζονταν τα κέρδη από τη γενετήσια εκμετάλλευση των γυναικών, καταθέτοντας προσυμφωνηθέντα χρηματικά ποσά στα ηγετικά στελέχη και πληρώνοντας τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, που ήταν υπεύθυνα για την επίβλεψη των γυναικών, τη μίσθωση οικημάτων για τη διαμονή τους, αλλά και τη μεταφορά τους στα κανονισμένα «ραντεβού».

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οργανωμένης δομής και της «συγκαλυμμένης» δράσης της εγκληματικής οργάνωσης είναι το γεγονός ότι τα μέλη της λάμβαναν αυστηρά μέτρα «προστασίας». Ενδεικτικά, άλλαζαν τις τηλεφωνικές τους συνδέσεις, ενώ ήταν ιδιαιτέρα προσεκτικοί στις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες και πολλές φορές χρησιμοποιούσαν συνθηματικές φράσεις και ιδιαίτερο «κώδικα» συνεννόησης.

Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για να κανονιστεί ερωτική συνεύρεση ήταν να μεταβεί ο πελάτης στο κατάστημα, να «ελεγχθεί» η επαγγελματική του ιδιότητα αλλά και τα στοιχεία ταυτότητάς του, έτσι ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καταγγελίας στις Αρχές. Μετά την ολοκλήρωση της “ταυτοποίησης” τα μέλη της οργάνωσης επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τους πελάτες και όριζαν τον τόπο, το χρόνο, την αμοιβή, καθώς και την κοπέλα, με την οποία θα πραγματοποιούνταν η συνεύρεση.

Επισημαίνεται ότι μεταξύ των συλληφθέντων μελών της οργάνωσης είναι δύο αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε Υπηρεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας και τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο ρόλος τους στην εγκληματική οργάνωση ήταν άρρηκτα συνυφασμένος με την επαγγελματική τους ιδιότητα, καθώς κατηύθυναν και βοηθούσαν άλλα μέλη της οργάνωσης, έτσι ώστε να μην αποκαλυφθεί η δράση της στις αρχές.

Στην κατοχή των συλληφθέντων, αλλά και σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν σε καταστήματα και οικίες των μελών, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

o    το χρηματικό ποσό των 14.411 ευρώ,

o    τριάντα τρία 33 κινητά τηλέφωνα,

o    πέντε 5 κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης,

o    δύο 2 πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ,

o    ένα 1 αεροβόλο πιστόλι με γεμιστήρα και δεκατρία (13) σφαιρίδια,

o    πενήντα 50 αβολίδοτα φυσίγγια,

o    επτά 7 κάλυκες πολεμικού τυφεκίου,

o    μία 1 μεταλλική σπάθα,

o    ένα 1 μαχαίρι,

o    δύο 2 σουγιάδες,

o    ένα 1 ξύλινο γκλοπ,

o    εκατόν σαράντα εννιά 149 ναρκωτικά δισκία,

o    κάνναβη, συνολικού βάρους 18,1 γραμμαρίων και

o    εννέα δισκία άγνωστης σύνθεσης.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν έξι αυτοκίνητα των μελών της οργάνωσης, ως μέσα διευκόλυνσης της παράνομης δραστηριότητάς τους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δράσης της οργάνωσης και η τυχόν εμπλοκή των μελών της και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ