ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

ψυρραςΟ βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς α) Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και β)Τουρισμού, σχετικά με «έντονο το φαινόμενο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας». Στην ερώτηση αναφέρει:
«Με αυξητική τάση καταγράφονται τα περιστατικά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, με τους εργαζόμενους να έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με πλήθος παρεμβάσεων. Οι συνθήκες αυτές δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, καθώς ξεπερνούν την έννοια του μέσου όρου.
Από ελέγχους που διενήργησαν πρόσφατα, τόσο το ειδικό κλιμάκιο του ΙΚΑ και του ΣΔΟΕ επιβεβαιώνεται πληθώρα παραβάσεων εις βάρος των εργαζομένων σε επιχειρήσεις τουριστικών προορισμών.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το ΣΔΟΕ διενήργησε 838 ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, ενοικιαζόμενες πολυτελείς κατοικίες,μπαρ, κέντρα διασκέδασης και υπαίθριες αγορές. Από τους ελέγχους προέκυψε ότι 409 επιχειρήσεις ήταν παραβάτες.
Η υψηλή παραβατικότητα ανέρχεται σε μερικές περιπτώσεις στο 100%, όπως αποκαλύπτεται μετά από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ στο χρονικό διάστημα 16.7.2013 έως 22.7.2013.
Συγκεκριμένα, η παραβατικότητα ανά περιοχή ήταν: Εύβοια 100%, Φωκίδα 80%, Θήρα 79,31%, Πάρος 75,76%, Λακωνία 71,27%, Ίος 66,67%, Αττική 60%, Κρήτη 56,83%, Λουτράκι – Παραλία Ξυλόκαστρου 52,85%, Πόρτο Χέλι Ερμιόνη 50%, Κέρκυρα 46%, Ρόδος 44%, Μύκονος 43,75%, Σύρος 42,11%, Χαλκιδική 40%, Πιερία 33%, Τήνος 26,67%.
Τα σωματεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων ανά τη χώρα καταγγέλλουν σωρεία παραβιάσεων των εργασιακών σχέσεων: απάνθρωπα ωράρια, επιχειρησιακές ανειδίκευτου εργάτη, αδήλωτη εργασία, βάρδιες 10-12 ωρών, διαρκείς μειώσεις αποδοχών, απολύσεις καταρτισμένων εργαζόμενων και αντικατάστασή τους με «φτηνό» εργατικό δυναμικό, ακόμη και φαινόμενα εκφοβισμού προς τους εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα, η Ένωση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κρήτης καταγγέλλει τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας με καθημερινή εξόντωση, χωρίς ρεπό και με απλήρωτη υπερωριακή εργασία.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ – ΥΤΕ) κάνει λόγο για εργοδοτική αυθαιρεσία στις τουριστικές επιχειρήσεις του νομού Ευβοίας με βάση και τους πρόσφατους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, κατά τους οποίους διαπιστώθηκε πλήθος παραβιάσεων, αδήλωτη εργασία, οφειλές δεδουλευμένων πολλών μηνών, ακόμη και επιδομάτων του έτους 2012, δωδεκάωρα των 15 ευρώ.
Επίσης, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας καταγγέλλει απάνθρωπα ωράρια των εργαζομένων από 10 έως 14 ώρες, χωρίς διάλειμμα, ενώ καταγγέλλει και περιστατικά εργοδοτικής βίας, συνήθως από υπαλλήλους που εξωθήθηκαν σε παραίτηση. Μεταξύ άλλων καταγγέλλεται ότι σε τουλάχιστον 10 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αναφέρθηκαν λιποθυμίες λόγω φόρτου εργασίας και ότι οι 20 από τις 50 ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού επιβάλλουν δεκάωρα και δωδεκάωρα. Επίσης, καταγγέλλεται ότι 8 μονάδες επιχειρήσεις σε συνολικά 1.000 εργαζόμενους, με διάφορους τρόπους, παρακάμπτουν τις συλλογικές συμβάσεις, άλλες 20 επιχειρήσεις χρωστούν δεδουλευμένα και όλες ανεξαιρέτως απασχολούν «μαθητευόμενους» με 300 ευρώ.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Δεδομένων των παραβάσεων που παρατηρούνται – βάσει πορισμάτων των ελέγχων του ΙΚΑ και του ΣΔΟΕ σε επιχειρήσεις τουριστικών προορισμών – σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να αντιμετωπιστούν οι παραβάσεις που αφορούν στην αδήλωτη εργασία, στην απλήρωτη υπερωριακή εργασία, στις οφειλές δεδουλευμένων στους εργαζόμενους;
Δεδομένου ότι ολοένα πληθαίνουν τα περιστατικά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, όπως προκύπτει από σχετικούς ελέγχους της Επιθεώρηση Εργασίας, ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να αποδοθούν τα απαιτούμενα πρόστιμα στους παραβάτες και να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχετικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ