ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΧΑΤΖΗΧΑΛΑΡ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΕ

john (2)Συγκέντρωση προτάσεων για ονοματοδοσία του ανακοίνωσε ο πρόεδρος του φορέα Ντ. Διαμάντος
Επίσκεψη για ενημέρωση επί των εργασιών του πάρκου στην έκταση της «πρ. τάφρου Χατζηχαλάρ» πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ντίνος Διαμάντος συνοδευόμενος από τα μέλη της ΔΕ Κων. Ιακωβάκη και Δημήτρη Χύτα, από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θωμά Παρασκευά, τον ταμία Αθανάσιο Σακκά και τα μέλη Κωστή και Νέστορα Κανέλλο.
Ο ανάδοχος του έργου, ο μηχανικός Ναπολέων Παλάντζας και οι συνεργάτες του ενημέρωσαν για την πορεία του έργου.
Στη δήλωσή του ο κ. Διαμάντος αναφέρει τα εξής: «Επισκεφτήκαμε σήμερα, ένα σημαντικό έργο που συντελείται στην πόλη μας. Ένα νέο, μεγάλο πάρκο, έκτασης 61 στρεμμάτων που μετατρέπει, την «πρ. τάφρο Χατζηχαλάρ» σε ένα δια-συνοικιακό «πνεύμονα» πρασίνου και αναψυχής. Και είναι σημαντικό να τονισθεί ότι, το 84% (δηλαδή, 50.960,0 μ2) της επιφάνειας του πάρκου θα είναι φυτεμένη. Ποσοστό που θα θέλαμε να είναι ακόμα μεγαλύτερο εφόσον πρόκειται για πάρκο και όχι για πλατεία.
Είμαστε, καταρχήν, ικανοποιημένοι από την πρόοδο των εργασιών του συγκεκριμένου έργου και, από την φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλει ο συνάδελφος μας εργολήπτης, υπερβαίνοντας πολλές φορές και τις συμβατικές του υποχρεώσεις, με μεράκι και αγάπη προς όφελος του έργου και της πόλης.
Αποκομίσαμε όμως και, σοβαρό προβληματισμό πάνω σε 10 συγκεκριμένα θέματα:
1. Η κατάθεση ιδεών, μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία, αφορούσε ΟΛΗ την έκταση που διατρέχει όλες τις συνοικίες (από την οδό Καρδίτσης – Ηπειρώτικα μέχρι και την οδό Ιωαννίνων, ακόμα και μέχρι το ποτάμι- Άγιος Θωμάς). Αποτελούσε δηλαδή, μία ολοκληρωμένη χωρικά παρέμβαση μέσα από μία ολιστική αντιμετώπιση. Δυστυχώς, η γνωστή «πεπατημένη» του «κόψε ράψε» με βάση τον προϋπολογισμό έδωσε το σημερινό μέγεθος έργου. Θα έπρεπε, να υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη, με γνώση των απαιτούμενων συνθηκών – απαλλοτριώσεων, πράξεων αναλογισμού- έτσι ώστε, η ένταξη του έργου να έχει συνέχεια.  Όλες οι συνοικίες να ωφεληθούν άμεσα και να ενταχθούν στην λειτουργία του συνολικού πάρκου.
2. Πρέπει να αποκτήσει την τελική της μορφή, άμεσα, και η οδός Εχεκρατίδας. Έτσι ώστε, η προσβασιμότητα προς το πάρκο να είναι ασφαλής, ελεγχόμενη και, η κυκλοφορία εναλλακτική (ποδήλατο, ΜΜΜ).
3. Η προσβασιμότητα προς το πάρκο πρέπει να γίνεται από κάθε πλευρά του και δρόμο.
4. Πρέπει να προβλεφθεί χώρος στάθμευσης. Υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό.
5. Πρέπει να ενταχθεί στο πάρκο και η δημοτική έκταση και η έκταση της Περιφέρειας (όπου προβλέπεται κτίριο που λόγω συνθηκών δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει με τον σχεδιασμό της υπάρχουσας μελέτης) επί της οδού Καρδίτσης αλλά, και ο ΚΧ και η υπόλοιπη δημοτική έκταση στο πίσω μέρος του πάρκου.
6. Πρέπει να προβλεφθούν οι αναγκαίες υποστηρικτικές υποδομές για τους επισκέπτες ( χώροι υγιεινής, μικρό αναψυκτήριο, χώρος πρώτων βοηθειών).
7. Να υπάρξει βελτιστοποίηση των συνθηκών προσβασιμότητας και λειτουργίας στο πάρκο των ευπαθών ομάδων- ΑΜΕΑ  και, των οχημάτων άμεσης ανάγκης.
8. Το πάρκο πρέπει να έχει «ζωντανή διαρκή λειτουργία». Αυτόν σημαίνει ότι, πρέπει να αποκτήσει δομές και υποδομές που θα προσελκύουν τους πολίτες και, ιδιαίτερα, να είναι φιλόξενο σε εκπαιδευτική παρουσία, σε αθλητική ενασχόληση και, σε  πολιτιστική δημιουργία. Υπάρχουν χώροι όπου, μπορεί και πρέπει, να αναπτυχθούν αθλητικές υποδομές.
9. Πρέπει να ενταχθούν στο πάρκο χρήσεις ΑΠΕ. Έτσι ώστε, να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του και, να αποτελεί και κίνητρο για τις εκπαιδευτικές εκδρομές.
10. Στο σημαντικό ζήτημα της συντήρησης (με συνεισφορά και στη φύλαξη, σε ένα βαθμό), πέραν των συνηθισμένων λύσεων που απαιτούν σημαντικό κόστος, πρέπει να εξετασθεί και ο εναλλακτικός τρόπος  της «αναδοχής». Μπορεί ένα σχολείο, μία τάξη, μία πολιτιστική ομάδα, μία περιβαλλοντική ομάδα πολιτών, ευαισθητοποιημένη να γίνει «ανάδοχος» σε ένα συγκεκριμένο τμήμα (πχ αυτό των οπωροφόρων, ή, του μικρού ανοιχτού θεάτρου) με ευθύνη συντήρησης (και φύλαξης) του.
Με την ευκαιρία της επίσκεψής μας οφείλω να τονίσω – και να θυμίσω σε ορισμένους- τα εξής ιστορικά στοιχεία, σημαντικά, για το έργο αυτό:
1. Είναι ένα έργο «συνεργασίας».
Από το ξεκίνημά του όταν, με συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων με το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ, προκηρύχθηκε- και ολοκληρώθηκε με επιτυχία- «διαγωνιστική διαδικασία ιδεών» για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων- ιδεών αξιοποίησης και σχεδιασμού λύσεων διερεύνησης και ένταξης της Τάφρου Χατζηχαλάρ στον πολεοδομικό ιστό της Λάρισας.
Δόθηκε έτσι, η δυνατότητα σε όλους τους Αρχιτέκτονες (σε συνεργασία και με άλλες ειδικότητες μηχανικών) της Θεσσαλίας αλλά, και σε τελειόφοιτους φοιτητές των Πολυτεχνικών Σχολών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους.
Αλλά, και η συνεργασία υπήρξε και στη συνέχεια. Όταν, οι βραβευμένοι Αρχιτέκτονες, έκτακτα απασχολούμενοι στο Δήμο, με μοναδικό αντικείμενο την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, σε συνεργασία με τους έμπειρους και καταξιωμένους συναδέλφους μηχανικούς και γεωτεχνικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ολοκλήρωσαν το μελετητικό μέρος.
Το συμπέρασμα – που είναι και πεποίθησή μας- είναι πως, η συνεργασία του Δήμου με τους φορείς πρέπει να είναι διαρκής διότι, μόνο αποδοτική για την πόλη μπορεί να είναι.
2. Οι «πραγματικοί πρωταγωνιστές» του σημαντικού αυτού εγχειρήματος.
Προφανώς, απετέλεσε σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου η εξασφάλιση της έκτασης από την 1η Στρατιά. Όπως σημαντικό ήταν και, η αποδοχή από τον Δήμο της διαγωνιστικής διαδικασίας στην πάγια πρόταση του ΤΕΕ (2η στα τελευταία 16 χρόνια). Και σημαντικό ότι, το ΤΕΕ ανταποκρίθηκε. Και βέβαια, σημαντική και, η κατά προτεραιότητα, ενέργεια του Περιφερειάρχη να εντάξει και να χρηματοδοτήσει το έργο.
Όμως, οι «πραγματικοί πρωταγωνιστές» είναι:
• Οι 30 Αρχιτέκτονες (και λοιπές ειδικότητες) που έλαβαν μέρος.
• Οι συνάδελφοι της Ομάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε από το  Τ.Ε.Ε (σύμφωνα με την 203/2006 απόφαση), για να συντάξει το τεύχος της διαγωνιστικής διαδικασίας (με αντικείμενο τη σύνταξη Τεύχους προδιαγραφών και όρων συμμετοχής) και  συγκροτήθηκε από τους:
Ασημίνα Αϊβαλιώτου (Αρχιτέκτονας Μηχανικός)
Ευάγγελο Μπεκερτζή (Αρχιτέκτονας Μηχανικός)
Μαρία Νικολαΐδου (Μηχανικός Χωροταξίας – Πολεοδομίας – Περιφ. Ανάπτυξης, MSc)
• Οι Αρχιτέκτονες που αξιολογήθηκαν οι προτάσεις τους και, βραβεύθηκαν  ή, εξαγοράσθηκαν.
Τα βραβεία (δεν δόθηκε Α’ & Β’) δόθηκαν στους παρακάτω αρχιτέκτονες μηχανικούς για τις μελέτες τους:
Γ΄Βραβείο : Δέσποινα Παυλίδου και Νέστωρ Κανέλλος
Δ΄Βραβείο: 1) Βασιλική Αγοραστίδου 2) Αντώνιος Μόρας
Ενώ, έγιναν και εξαγορές μελετών των:
1)Σακκά Αθανάσιο
2)Παπαδιαμαντόπουλο Βασίλη και,
3)Χατζηευφραιμίδη Σταύρο
• Οι καταξιωμένοι συνάδελφοι που, με την συμμετοχή τους στην Επιτροπή Αξιολόγησης και, την σημαντική και, ανιδιοτελή συμβολή τους στην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας με επιτυχία και εγκυρότητα:
Πάνος Σταθακόπουλος –Καθηγ. Αρχιτεκτονικής Σχολής ΑΠΘ, Άγγελος Κότιος- Καθηγ. Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θωμάς Παρασκευάς- Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Λάμπρος Κίσσας- πρόεδρο του συλλόγου Μηχανικών Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης Θεσσαλίας.,Δημήτρης Σαμσαρέλος- Αρχιτέκτονα, Μίνα Αϊβαλιώτου- Αρχιτέκτονα , Δ/τρια της Τεχν. Υπηρεσίας του Δήμου, Λίλη Γιοβρή – Αρχιτέκτονα, Προϊσταμ. Του Τμήματος Νέων Έργων του Δήμου Λαρισαίων.
3. Είναι ένα έργο «Διαγωνιστικής διαδικασίας κατάθεσης ιδεών».
Για το ΤΕΕ είναι πάγια η θέση ότι, σε όλα τα έργα δημόσιου συμφέροντος και σημασίας για την πόλη, πρέπει να υπάρχει διαγωνιστική διαδικασία που, δίνει τη δυνατότητα της πλουραλιστικής έκφρασης και, επιλογής βέλτιστης λύσης.
4.ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΣΙΑ
Η ιστορική ονομασία «Χατζηχαλάρ» αφορά την ανοιχτή τάφρο.        Όπως και το χωριό Ελευθεραί (πρ. Χατζηχαλάρ), και κάθε ιστορικό τοπωνύμιο μη Ελληνικό άλλαξε, πρέπει και το μεγάλο αυτό πάρκο να αποκτήσει μία δική του ονομασία και, να σταματήσει η αναφορά του ως Χατζηχαλάρ.
Το ΤΕΕ, ανοίγει  μία δημόσια διαδικασία υποδοχής προτάσεων για την ονοματοθεσία  του πάρκου (που θα πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη και σαφή αιτιολόγηση).
Οι προτάσεις μπορούν από σήμερα, να αποστέλλονται :
Με email: tee_lar@tee.gr
Με φαξ: 2410-255718
Στο facebook: ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ