ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

oikologΑνακοίνωση του γραφείου Τύπου των Οικολόγων Πράσινων
Μικρά Περιφερειακά Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που αποτελούν μοναδικές, εξ αιτίας της γεωγραφικής και δημογραφικής ιδιαιτερότητας τους, υγειονομικές δομές του ΕΣΥ σε πολλές περιοχές της χώρας, επωμίζονται το βάρος της περίθαλψης μεγάλου αριθμού μονίμων κατοίκων αλλά και επισκεπτών.
Συνεπώς, η αντιμετώπιση των Μονάδων με “οριζόντια” αντίληψη, προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό και στον τουρισμό, αν συνυπολογίσουμε και τα μεγάλα σημερινά κενά στη στελέχωση τους.
Η αναμενόμενη Περιφερειακή Αναδιάρθρωση της χώρας με την ολοκλήρωση του Νέου Υγειονομικού Χάρτη οφείλει να συνεκτιμήσει τις ευρύτερες υγειονομικές επιπτώσεις στον πληθυσμό και όχι να οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμισή των παρεχόμενων υπηρεσιών. Να αξιολογήσει τις Δομές, με βάση την κομβική σημασία τους κατά τόπο και όχι ανάλογα με το μέγεθος τους.
Δυστυχώς, οι αναδιαρθρώσεις που προκρίνονται, στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στην κάλυψη των επιταγών της Τρόικα. Χωρίς το παραμικρό ίχνος σχεδιασμού, απλά φωτογραφίζουν απολύσεις προσωπικού και αποδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Οι βίαιες και χωρίς την παραμικρή διαβούλευση συγχωνεύσεις κλινικών και υπηρεσιών, τα λουκέτα σε κλινικές και εργαστήρια και η μείωση των κρεβατιών των θέσεων της εντατικής δείχνουν καθαρά τις κυβερνητικές προθέσεις.
Με την πρακτική αυτή η μετατροπή Νοσοκομείων της Περιφέρειας σε Κέντρα Υγείας, αντίστοιχη μ’ αυτήν των Νοσοκομείων της Αθήνας, είναι το επόμενο βήμα, ώστε να αυξηθεί η διαθεσιμότητα και να ικανοποιηθούν οι μνημονιακές απαιτήσεις για 40.000 διαθεσιμότητες και απολύσεις έως το τέλος του 2014.
Η διατεινόμενη απορρόφηση του προσωπικού σε άλλες μονάδες είναι κενό γράμμα, αφού ήδη έχουν καταργηθεί οι κενές οργανικές θέσεις, ενώ και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών ομολογεί ότι οι διαθεσιμότητες -απολύσεις είναι προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση! Η πραγματικότητα όμως δείχνει ότι δομές απειλούνται με άμεση κατάρρευση, εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και με ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, αφού δεν πληρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για ασφαλή εφημερία αλλά και εποπτεία σε σοβαρά περιστατικά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ