ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Η ΠΡ. ΤΑΦΡΟΣ ΧΑΤΖΗΧΑΛΑΡ

xatzixalarΠρόταση για την ονομασία του πάρκου που δημιουργείται στην πρώην τάφρο Χατζηχαλάρ, η οποία όπως υποστηρίζει στηρίζεται στη φιλοσοφία της οριστικής μελέτης του έργου κατέθεσε ο πρόεδρος του τοπικού ΤΕΕ Ντ. Διαμάντος υποστηρίζοντας ότι το πάρκο πρέπει να ονομαστεί «το πάρκο των χρωμάτων».

Στη δήλωση – πρόταση ο κ. Διαμάντος αναφέρει τα εξής:

«Στην πρόσφατη επίσκεψη μας –κλιμάκιο του ΤΕΕ- στο εξελισσόμενο έργο του νέου πάρκου (της πρ. τάφρου Χατζηχαλάρ), θέσαμε και το ζήτημα της ονομασίας του.

Είναι θετικό ότι, στην πρόσφατη επίσκεψη του, ο Δήμαρχος προσχώρησε στην άποψη αυτή.

Όμως, η διαδικασία με την οποία θα λάβει το όνομά του το πάρκο αυτό – το οποίο, στην ολοκληρωμένη του μορφή και όχι στο τμήμα που τώρα υλοποιείται, θα είναι πράγματι, ένα σημαντικό έργο- δεν διατυπώθηκε.

Φυσικά, μία διαδικασία που προτάθηκε από μας είναι η «ανοιχτή διαδικασία» υποβολής προτάσεων.

Ταυτόχρονα, θα υπενθυμίσω και την τυπική και ηθική υποχρέωση του Δήμου να ερωτηθεί η γνώμη των μελετητών που συμμετείχαν στην Διαγωνιστική διαδικασία (πάντα σε κάθε έργο, πόσο δε, σε ένα που προηγήθηκε διαγωνιστική διαδικασία).

Ιδιαίτερα βαρύνουσα άποψη θα έλεγα ότι, έχει η άποψη των 3 πρώτων βραβευμένων Αρχιτεκτόνων που, έκτακτα απασχολούμενοι στο Δήμο,  με μοναδικό αντικείμενο την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, σε συνεργασία με την Τεχνική υπηρεσία, ολοκλήρωσαν το μελετητικό μέρος.

Και αυτοί είναι:

1. Δέσποινα Παυλίδου & Νέστορας Κανέλλος (μελετητές Γ’ βραβείου)

2. Βασιλική Αγοραστίδου (μελετήτρια Δ’ βραβείου)

Η πρόταση λοιπόν, που στηρίζεται στη φιλοσοφία της μελέτης είναι:

«ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ»

Μία πρόταση της μελετήτριας Βασιλικής Αγοραστίδου, η οποία το θεωρεί από την αρχική του σύλληψη- μία εμπειρική άσκηση/ περιπλάνηση στα χρώματα της φύσης μέσα από τις εποχές. Κάτι που, κατά τη γνώμη της, σε μεγάλο βαθμό, οι φυτοτέχνες έχουν τηρήσει στη μελέτη εφαρμογής.          

Όπως τα οπωροφόρα, που αποτελούν μέρος της άσκησης αυτής.

Υποστηρίζει δε ότι, επικοινωνιακά, το συγκεκριμένο όνομα μπορεί να υπερβεί κατά πολύ τα όρια του τοπικού και, με συγκεκριμένες υποστηρικτικές χρήσεις/ δράσεις να καταστήσει το πάρκο αξιόλογο σημείο αναφοράς.

Προσωπικά, και σέβομαι αλλά, και βρίσκω πολύ ευρηματικό και εύστοχο το όνομα που προτείνει η συνάδελφος Βασιλική Αγοραστίδου, το οποίο και το υποστηρίζω.

Θα πρόσθετα – μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της, αν δεν «αλλοιώνω» τη φιλοσοφία της πρότασής της- ότι, θα μπορούσε «εσωτερικοί τομείς» του πάρκου, διακριτοί σύμφωνα με τη μελέτη, να έχουν επιμέρους ονομασία που να συνάδει βέβαια, με την ονομασία του πάρκου (π.χ. σημαντικών ανθρώπων των τεχνών που το «χρώμα» θα είναι χαρακτηριστικό τους)».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ