ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ “ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΟΛΗΣ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ανακοίνωση της Σ.Ε. της κίνησης στο δήμο Λαρισαίων

λαρισαΗ δημοτική κίνηση «Πράσινη Πόλη», με την διακήρυξή της, απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες του Δήμου Λαρισαίων που ευαισθητοποιούνται σε θέματα της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, στους πολίτες που βιώνουν τα αποτελέσματα μιας παρακμάζουσας πολιτικής αρχής σε μια πόλη που μαραζώνει σ’ όλα τα επίπεδα και τους καλεί να συστρατευτούν  μαζί μας για την ανατροπή  του  πελατειακού και παλαιοκομματικού μοντέλου διοίκησης του Δήμου, που το χαρακτηρίζει ο συγκεντρωτισμός, η έλλειψη λογοδοσίας και η αδιαφάνεια.

Δημιουργήσαμε την «Πράσινη Πόλη», γιατί πιστεύουμε:

• Στη νομιμότητα (και όχι τη νομιμοφάνεια) της λειτουργίας όλων των θεσμικών διαδικασιών στη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων.

• Στη διαφάνεια της διαχείρισης των οικονομικών του και των έργων.

• Στη δημοκρατία και τη συμμετοχική διαδικασία στο σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων που έχει ανάγκη ο τόπος.

• Στην αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ Δήμου και Δημότη.

Θέλουμε ένα Δήμο που θα εφαρμόσει πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για να  εξασφαλίσει σε όλους τους κατοίκους το δικαίωμα:

• Σε ένα υγιεινό και ασφαλές χωρίς ρύπανση περιβάλλον.

• Στην υγεία και στην απασχόληση.

• Στην οικονομική αειφόρο ανάπτυξη.

• Σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον ποιότητας.

• Στον πολιτισμό, στον αθλητισμό στην μετακίνηση και στον ελεύθερο χρόνο.

Διακηρύξαμε ότι θέλουμε και θα αγωνιστούμε για ένα δήμο που θα διοικείται από πολίτες ίσους μεταξύ ίσων, που θα σέβεται το δικαίωμα των δημοτών του να απολαμβάνουν όλοι ισότιμα μια ανθρώπινη ζωή στην πόλη και στα χωριά και θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούν τα βασικά και αυτονόητα δικαιώματά τους, χωρίς διακρίσεις εξ αιτίας φύλου, ηλικίας, χρώματος ή καταγωγής, κοινωνικής, πολιτικής ή οικονομικής κατάστασης, φυσικού ή πνευματικού μειονεκτήματος και αναπηρίας.

Θέλουμε μια δημοκρατία ζωντανή, συμμετοχική, όχι μόνο πολιτική αλλά και κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτισμική.

Θέλουμε ένα Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης και Διοίκησης  του Δήμου.

Σε αυτό το πολιτικό κλίμα και την πολιτική συγκυρία, που βιώνουμε εκτός της οικονομικής  κρίσης, κρίση ηθική και ιδεών,  έχουμε πειστεί ότι μόνο με μια πλατιά συνεργασία, με ένα  μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, με πρόγραμμα, ανιδιοτέλεια και δημοκρατική συγκρότηση, με αρχές την ισονομία και την αξιοκρατία, μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.

Παρότι μπήκαμε σε προεκλογική τροχιά, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στον εκλογικό νόμο. Παραμονές εκλογών εκβιάζει και φοβερίζει με αλλαγή του εκλογικού νόμου. Είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες δεν θα παγιδευτούν σε τέτοιες λογικές και θα εκλέξουν το καλύτερο για τον τόπο τους.

Η «Πράσινη Πόλη» στο πνεύμα της συνεργασίας, συναντήθηκε και συνομίλησε με τις δημοτικές παρατάξεις  «Λαρισαίων Πόλις»  και «Ενωτική Πρωτοβουλία».

Κοινή μας διαπίστωση, σ’ αυτή  την συγκυρία είναι η ανάγκη συγκρότησης ενός αυτόνομου δημοκρατικού αυτοδιοικητικού μετώπου παρατάξεων – φορέων – συλλογικοτήτων – ενεργών πολιτών για το οποίο θα εργαστούμε σταθερά, με επιμονή και ανιδιοτέλεια για την ανατροπή των πολιτικών και της νοοτροπίας που διοικεί τον Δήμο εδώ και δεκάξι χρόνια.

Συμφωνήσαμε στο ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο άσκησης της δημοτικής εξουσίας με συλλογικότητα, δημοκρατική συγκρότηση των οργάνων, διαφάνεια, δημόσιο απολογισμό και διαδικασίες συμμετοχής και ελέγχου εκ μέρους  του πολίτη. Εργαζόμαστε σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Ελπίζουμε να πετύχουμε τον νέο αυτό εγχείρημα.

Η δημοτική κίνηση «Πράσινη Πόλη», δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα συμμετάσχει μόνο σε ένα τέτοιο, πολύπλευρο συλλογικό, μέτωπο.

Στην προσπάθεια αυτή, θέση και μάλιστα ισότιμη έχει κάθε συμπολίτης μας που ασπάζεται τις παραπάνω αρχές και επιθυμεί να συμβάλλει ανεξάρτητα από κομματικές προελεύσεις.

Πρέπει να σταματήσουμε την κατάσταση αυτή πριν διαλυθεί ο Δήμος μας και η ζωή μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ