Τ. ΤΣΙΑΠΛΕΣ: ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ποιες επιχειρήσεις κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΚΛ μιλώντας  στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

τσιαπλεςΣε σοβαρές καταγγελίες κατά επιχειρήσεων για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους προχώρησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τλασος Τσιαπλές μιλώντας την Παρασκευή στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Λάρισα. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσαπλές ανέφερε για συγκεκριμένες επιχειρήσεις τα εξής:

«Προχθές η αλυσίδα καταστημάτων ΣΠΡΙΝΤΕΡ, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας της, πανελλαδικά και στη Λάρισα, πετώντας στην ανεργία 850 εργαζόμενους, στους οποίους χρωστά 2 μηνών δεδουλευμένα, τους οποίους εκβιάζει αν θέλουν απόλυση για να πάρουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, να παραιτηθούν από την αποζημίωσή τους. Κι αυτά μετά από δυο μειώσεις των μισθών συνολικά -35% μέσα σε 1 χρόνο, που τους επέβαλε η εργοδοσία με την συνεργασία του εργοδοτικού σωματείου, που είχαν στήσει καμιά σαρανταριά διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης. Αυτοί που έλεγαν στους εργαζόμενους, να διώχνουν τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που τους καλούσαν σε αγώνα για να μην περάσουν οι μειώσεις των μισθών. Αξιώνουμε οι εργαζόμενοι της «Sprider» να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις, να πάρουν επίδομα ανεργίας και να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική τους κάλυψη.     

Απολύσεις και απλήρωτους έχουμε στα Σ-Μ ΛΑΡΙΣΑ που οι εργοδότες επέβαλαν δυο φορές μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις, με τον εκβιασμό της απόλυσης, στου Μαρινόπουλου, στον Αρβανιτίδη, στην ΑΡΩΓΗ, στο ΑΝΙΜΟΥΣ που επέβαλαν ατομικές συμβάσεις με τον κατώτερο μισθό της ΕΓΣΣΕ, σε μια σειρά επιχειρήσεις επίπλου (Τζιαστούδη, ΑΛΦΑ ΓΟΥΝΤ), στις τροφοδοσίες Παπαγεωργίου, στην ΕΑΣ, σε τοπικά ΜΜΕ, απολύσεις στον ΟΛΥΜΠΟ και σε δεκάδες άλλες επιχειρήσεις, απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και άλλες υπηρεσίες, απολύσεις και εκβιασμοί σε πολλές επιχειρήσεις για να δεχτούν τις μειώσεις μισθών.  Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει και το υπεραστικό ΚΤΕΛ, που ενώ το 2012 είχε τζίρο 4,4 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 2,5 εκατομμύρια το 2011, ο πρόεδρος και η διοίκησή του, επιχείρησαν να επιβάλουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών από 20% έως 40%, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από το σωματείο και τους εργαζόμενους. Τότε εξαπέλυσαν εκδικητικές απολύσεις 8 εργαζομένων και άλλων 2 με προειδοποίηση, σε 3 επέβαλαν βλαπτικές μεταβολές με αλλαγή ειδικότητας και μειώσεις μισθών, προσπαθώντας να φοβίσουν τους εργαζόμενους και να διαλύσουν το σωματείο. Την ίδια ώρα προσλαμβάνουν άλλους με 586 ευρώ.

Στα ΓΚΟΥΝΤΙΣ πρόσφατα επέβαλαν στους περισσότερους εργαζόμενους ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, κάτω από τον εκβιασμό της απόλυσης και μετά από μετατροπή πολλών συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε 6ωρες και 4ωρες, με αποτέλεσμα αρκετοί εργαζόμενοι να δουλεύουν για 250 ευρώ περίπου μηνιαίως!

Εκ’ περιτροπής εργασία, άδειες άνευ αποδοχών, επιβάλουν στους εργαζόμενους πολλοί εργοδότες στο μέταλλο, στο έπιπλο, στον επισιτισμό, στο εμπόριο και άλλους κλάδους, ρίχνοντας τους μισθούς και κάτω από 300 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση ψήφισε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την οποία εργαζόμενοι και μικρέμποροι δεν πρέπει να επιτρέψουν να εφαρμοστεί».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ