ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΖΗΤΑ 2.000 € ΜΙΣΘΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

evrΈνα κίνημα που ζητά να θεσπιστεί «άνευ όρων βασικό εισόδημα» -χωρίς να απαιτείται η παροχή υπηρεσιών- έχει ολοένα μεγαλύτερη απήχηση στην Ευρώπη. Η ελβετική πρωτοβουλία για ψηφοφορία, η οποία δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα, δεν αναφέρει πόσο μεγάλη θα ήταν η «δωρεάν» χρηματοδότηση, αλλά οι υποστηρικτές της έχουν κάνει λόγο για 2.500 ελβετικά φράγκα το μήνα, που είναι λίγο κάτω από 2.800 δολάρια και περίπου 2.000 ευρώ.

«Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μια χώρα θα ψηφίσει στην πραγματικότητα για το αν θέλει ένα βασικό εισόδημα για όλους», λέει ο Stanislas Jourdan, «ακτιβιστής των media» στη Γαλλία που εργάζεται σε μια παρόμοια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Για να τεθεί προς ψήφιση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η πρωτοβουλία απαιτεί 1 εκατομμύριο υπογραφές και έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 από την αρχή του 2013.

Ο Jourdan στην ερώτηση έαν το να δώσεις στους ανθρώπους χρήματα χωρίς όρους θα τους ωθήσει να είναι τεμπέληδες απαντάει «ο καθένας θέλει να κάνει κάτι στη ζωή του. Το ερώτημα είναι εάν εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους να το κάνουν αυτό ή πιστεύουμε ότι πρέπει να αναγκάσουμε τους ανθρώπους να κάνουν μια δουλειά», είπε. «Η ηθική της εργασίας ξεθωριάζει επειδή οι άνθρωποι μπορούν να δουν πως είτε εργάζονται είτε όχι, δεν ανταμείβονται ανάλογα με τις προσπάθειές τους».

Και προσθέτει: «Πολλοί υποστηρικτές του βασικού εισοδήματος λένε ότι είναι επίσης ένας τρόπος να κατανεμηθούν καλύτερα οι θέσεις εργασίας. Στη Γαλλία υπάρχουν 3 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν εργάζονται και 5 εκατομμύρια που εργάζονται πάρα πολύ. Σίγουρα μπορούμε να βρούμε μια καλύτερη αναλογία από αυτή».

iefimerida.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com