ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΑΒΑ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΕΕ

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Μηχανικών

Έγγραφο2Πριν κάποιους μήνες είχαμε εξεδώσει ως παράταξη ανακοίνωση-καταγγελία με αφορμή την απαράδεκτη απόφαση της ΔΕ του ΤΕΕ Κ/Δ Θεσσαλίας ότι η «Δομή Αμοιβών και Αυθαιρέτων» θα συνεχίσει να λειτουργεί και να εξυπηρετεί τα μέλη του ΤΕΕ που θα εγγραφούν «συνδρομητές» καταβάλλοντας νέο χαράτσι 25 € για μέλη κάτω 5ετίας και 50 € για μέλη άνω πενταετίας.

Η απάντηση της ηγεσίας του ΤΕΕ (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ), όπως «προβλέπαμε» ήδη ήταν ότι οφείλεται στην αλλαγή των οικονομικών δεδομένων προς το δυσμενέστερο μετά την απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση του 2% επί του ποσού κάθε αμοιβής μηχανικού ως πόρος υπέρ του ΤΕΕ, χωρίς να γίνει καν λόγος για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, η οποία είναι κυριολεκτικά δραματική.

Πριν λίγες μέρες η ηγεσία του ΤΕΕ Κ/Δ Θεσσαλίας στον δικό της «χαβά» και στην ίδια ρότα, επιβεβαιώνοντας το ρόλο που παίζει σαν στυλοβάτης της κυβερνητικής πολιτικής, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου καλεί τα μέλη του ΤΕΕ να παρακολουθήσουν μια ενημερωτική ημερίδα για τις νέες ρυθμίσεις αυθαιρέτων (Ν.4178/2013) (και η οποία θα διεξαχθεί σε Λάρισα 2/11, Τρίκαλα 31/10 και Καρδίτσα 1/11) και καλεί τους συναδέλφους να πληρώσουν συμμετοχή 15 ευρώ, η οποία θα είναι ταυτόχρονα και εγγραφή στη δομή των αμοιβών μέχρι τέλος του χρόνου.

Είχαμε επισημάνει και πριν μήνες ότι υπάρχουν εργαζόμενοι μηχανικοί που είναι απλήρωτοι μήνες, αυτοαπασχολούμενοι που κρατούν με νύχια και με δόντια τα γραφεία τους και πολλοί άλλοι που λειτουργούν ως “ελεύθεροι επαγγελματίες” με επαγγελματική έδρα στα σπίτια τους. Όλοι αντιμετωπίζουμε το φάσμα της τεράστιας υπααπασχόλησης και της ανεργίας. 

 Υπάρχει αδυναμία πληρωμής των πάγιων ασφαλιστικών εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες συναδέλφων να βρίσκονται χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, με αποτέλεσμα να είναι δεκάδες καθημερινά οι αιτήσεις διαγραφής από το ΤΕΕ.

 Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα με τις δυσμενείς εξελίξεις στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, κατάργηση του αφορολόγητου και καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 26% από το 1ο ευρώ.

Για να μην αναφέρουμε ξανά και γίνουμε κουραστικοί για την ευθύνη που έχει η ηγεσία του ΤΕΕ στο θέμα των αμοιβών που αποδέχθηκε το τότε κυβερνητικό νομοσχέδιο- σήμερα νόμος- ως βάση για συζήτηση στο θέμα της κατάργησης των ελαχίστων νόμιμων αμοιβών, που σήμερα αφορά τις καταβαραθρωμένες πραγματικές αμοιβές χωρίς καμιά κατοχύρωση για τους εργαζόμενους μηχανικούς. Ή για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής κατά 400 εκ. € με την συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ που προχώρησε η  ηγεσία του ΤΕΕ και στήριξε και η ηγεσία του δικού μας Παραρτήματος Κ/Δ Θεσσαλίας.

Καλούμε, λοιπόν την ηγεσία του ΤΕΕ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) να μη σφυρίζει αδιάφορα στους συναδέλφους. Επιμένουμε για μια ακόμη φορά να καταργήσει άμεσα το χαράτσι που δίνουν οι συνάδελφοι για να ενταχτούν «στη δομή των αμοιβών», όπως και το συγκεκριμένο των 15 ευρώ για τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη ημερίδα και για όποια άλλη ημερίδα ή σεμινάριο διοργανώσει στο μέλλον.

Οι συνάδελφοι μηχανικοί δίνουν τις εισφορές τους κάθε χρόνο και η συγκεκριμένη ημερίδα, όπως και κάθε αλλή να καλυφθεί από αυτές τις εισφορές. Τη «χασούρα» τους να την αναζητήσουν στην κυβέρνηση τους που στηρίζουν.

Έχουμε βέβαια πολλά δείγματα γραφής και από τη σημερινή ηγεσία και από τις προηγούμενες, που να μην υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει ότι η ηγεσία του ΤΕΕ αποτελεί το καλύτερο στήριγμα της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης, στην επίθεση που ξετυλίγεται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών.

Οι συνάδελφοι μηχανικοί μπορεί και πρέπει σήμερα να δουν τα πραγματικά τους συμφέροντα, να βάλουν στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο που είναι η ενιαία πολιτική ΕΕ –κυβέρνησης-πλουτοκρατίας που στηρίζει με την πολιτική της πρακτική και η ηγεσία του ΤΕΕ.

Γι αυτό καλούμε κάθε εργαζόμενο και αυτοαπασχολούμενο μηχανικό να τους παραμερίσει. Να συμπορευτεί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Μπροστά και στις εκλογές, για τα νέα όργανα στο ΤΕΕ (σε Κεντρικό και Τοπικό επίπεδο) που θα διεξαχθούν στις 24 Νοεμβρίου, να τους στείλει ένα ηχηρό μήνυμα, υπερφηφίζοντας το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Μηχανικών που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ