Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΑΥΝΩΝΕΙ!

ΑΝΕΡΓΙΑΟι υφεσιακές συνθήκες, με απολύσεις, υποχρεωτική μερική απασχόληση, χαμηλούς μισθούς και υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας πλήττουν σοβαρά τη γνωσιακή λειτουργία και τις επιδόσεις…

Οι άνεργοι Έλληνες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις επιπτώσεις της ανεργίας στην τσέπη τους αλλά και στην ψυχική τους κατάσταση, που δοκιμάζεται από την προσπάθεια για επιβίωση.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου έδειξε πως η μακροχρόνια ανεργία επιδρά αρνητικά στη νοητική λειτουργία των ατόμων άνω των 50 ετών, σε 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Οι υφεσιακές συνθήκες, με απολύσεις, υποχρεωτική μερική απασχόληση, χαμηλούς μισθούς και υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας, πλήττουν σοβαρά τη γνωσιακή λειτουργία και τις επιδόσεις.

Οι ερευνητές έστρεψαν την προσοχή τους σε ανθρώπους ηλικίας 50 έως 74 ετών και στην επίπτωση των αρνητικών οικονομικών συνθηκών που είχαν παλαιότερα βιώσει, δηλαδή στην περίοδο της ζωής τους από τα 25 έως τα 49 τους έτη. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότεροι είχαν βιώσει τουλάχιστον μια ύφεση στη ζωή τους, αλλά όσοι δεν είχαν την ατυχία να ζήσουν σε περίοδο ύφεσης πριν απ’ την ηλικία των 50, εμφάνισαν, στη συνέχεια, μεσοσταθμικά χαμηλότερη επιδείνωση των νοητικών τους επιδόσεων, συγκριτικά με τους «άτυχους» και ιδιαιτέρως εκείνους που είχαν την ατυχία να βιώσουν πάνω από τέσσερις τέτοιες περιόδους.

enet.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ