ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΝΤΟΥΣΑΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ πΓΔΜ

ΝΤΟΥΣΑΝ Η πρόσφατη ανέγερση ενός αγάλματος που αναπαριστά τον Ντούσαν, τον σέρβο αυτοκράτορα ο οποίος κυβέρνησε στα Βαλκάνια και κατέλαβε αλβανικές περιοχές τον 14ο αιώνα, ενόχλησε τους Αλβανούς της πΓΔΜ στα Σκόπια. Το μνημείο δέχθηκε επίθεση και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές λίγες μόλις μέρες μετά την τοποθέτησή του…

“Σκόπια 2014” ονομάστηκε μια μαζική εκστρατεία των Σκοπίων για τη δημιουργία νέων μνημεία γύρω από την πρωτεύουσα. Τα εν εξελίξει έργα περιλαμβάνουν 29 αγάλματα από σημαντικές προσωπικότητες που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας. Ωστόσο, αν και ο κατάλογος των αγαλμάτων είχε ήδη κλείσει, ο αριθμός τους ξαφνικά από 29 έγινε 37. Μεταξύ των οκτώ επιπλέον αγαλμάτων, αυτό του Ντούσαν προκάλεσε μεγάλη αναταραχή.

Τοποθετήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και αμέσως δέχτηκε επίθεση από μέλη της αλβανικής μειονότητας της πΓΔΜ (η οποία αποτελεί το 25% του πληθυσμού). Σύμφωνα με τα αλβανικά τοπικά μέσα ενημέρωσης, την επίθεση οργάνωσαν και πραγματοποίησαν υπουργοί, και στελέχη του αλβανικού κόμματος DUI, μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο στόχος του “Σκόπια 2014” είναι να προσελκύσει  τουρίστες, αλλά και να αυξήσει την αίσθηση του «Μακεδόνα» ως πολιτικής οντότητας, νομιμοποιώντας έτσι τη χώρα, η ύπαρξη της οποίας παραμένει αμφιλεγόμενη. Τα Σκόπια ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τη Γιουγκοσλαβία το 1991, αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να απορρίπτει τη χρήση του ονόματος Μακεδονία, η οποία είναι επίσης το όνομα ελληνικής περιφέρειας. Η Βουλγαρία απορρίπτει επίσης την ανεξαρτησία της πΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι οι Μακεδόνες είναι στην πραγματικότητα …Βούλγαροι.

France24

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ