ΝΕΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘ. Κ. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗ

γουργουλΗ Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-παράρτημα Βόλου κυκλοφόρησε το λεύκωμα «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ, ένας αγώνας, πολλές ζωές». Τα κείμενα και η επιμέλεια ανήκουν στον Κ. Γουργουλιάνη και στην Ανίτα Πρασσά.

Στις 240 σελίδες του παρουσιάζεται η πορεία του πρώτου Σανατορίου που άρχισε να λειτουργεί στο Πήλιο το 1908. Περιγράφεται η ακμή του και η καταστροφή του στον πόλεμο, η ανασυγκρότηση του οι επικοινωνίες του ιδρυτή του γιατρού Καραμάνη με άλλα Σανατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού αλλά και με ασθενείς και συγγενείς τους.

Το σημαντικότερο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην προσωπική σχέση τριών πολύ σπουδαίων ανθρώπων του Γιατρού Γ. Καραμάνη, του μεγάλου μας ποιητή Άγγελου Σικελιανού και της γυναίκας, μούσας και των δύο Άννας Καραμάνη. Παρατίθενται αδημοσίευτες επιστολές του Άγγελου Σικελιανού, όπως και αναφορές στις τελευταίες στιγμές του, από τον γιατρό Γ. Καραμάνη.

Όλες οι επιστολές έχουν μεταγραφεί για να διαβάζονται με ευκρίνεια. Το λεύκωμα έχει επίσης εξαιρετικές φωτογραφίες από τον προηγούμενο αιώνα. Στα εισαγωγικά κείμενα περιγράφεται όλη η ιστορία της Ιατρικής στη Θεσσαλία, ο αγώνας ενάντια στη φυματίωση σε σχέση με τα κοινωνιολογικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της εποχής.

Όπως δήλωσε ο κ. Κώστας Γουργουλιάνης το βιβλίο διανεμήθηκε πρόσφατα στους συνέδρους του πανελληνίου συνεδρίου στην Αθήνα. Η πρωτοτυπία του είναι ότι πωλείται από το βιβλιοπωλείο του Πανεπιστημίου στο Βόλο ή επίσης αποστέλλεται μετά από επικοινωνία στο τηλέφωνο της κλινικής 2413502812, υπόψη κ. Ε. Σουλούκου ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση esoulouk@med.uth.gr . Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία τα έσοδα θα υποστηρίξουν τη λειτουργία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ