ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΠΕΤΡΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

petr2Κοντεύει 15ετια ο αυτοκινητόδρομος Λάρισας-Τρικάλων και σιγά- σιγά αρχίζει να δείχνει τις αδυναμίες του. Η έξοδος από τη Λάρισα για Τρίκαλα προδιαθέτει τον οδηγό για ένα ασφαλές και άνετο ταξίδι. Ομως…

Το πρώτο ταρακούνημα στο ύψος της Τερψιθέας με το στένωμα που συναντά.

Ανοίγει στην πορεία σε δυο ρεύματα ανα κατεύθυνση με συνεχόμενες ss  στροφές οι οποίες συνεχίζονται στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής.  Το γιατί συμβαίνει αυτό σε μια περιοχή του κάμπου τον 21ο αιώνα το ξέρουν μόνο αυτοί που ασχολήθηκαν με τη μελέτη και την κατασκευή του. (Δεν έγινε προφανώς νέα χάραξη, αλλά παρέμεινε όπως φαίνεται η παλιά…)

Δεν θέλω να πιστέψω στις φήμες για παρεμβάσεις ιδιωτών εξυπηρετώντας το προσωπικό όφελος και τη διατήρηση επιχειρήσεων προς” όφελος” των ταξιδιωτών, γιατί είναι αστείο…

Ανισόπεδοι κόμβοι κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, παράπλευροι δρόμοι για μετακίνηση αγροτικών και όχι μόνο οχημάτων, διασφαλίζουν την ασφαλή μετακίνηση όλων των άλλων οχημάτων.

Ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών σωστά!!!  παρέκαμψε τις κατοικημένες περιοχές προς αποφυγή ατυχημάτων (που δεν ήταν λίγα με το μεγαλύτερο κόστος των απωλειών  ανθρώπινων ζωών), δημιουργώντας εισόδους και εξόδους για πρόσβαση  στον αυτοκινητόδρομο.

Το μεγάλο  πρόβλημα στην πρόσβαση από και προς τον αυτοκινητόδρομο το συναντούν οι κάτοικοι  τριών  δ.δ. του δήμου Φαρκαδονας: Αυτά των Γεωργαναδων, Κλοκωτου και του Πετρωτου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει το Πετρωτο γιατί ούτε έξοδο ούτε είσοδο έχει προς τον αυτοκινητόδρομο. (Από την εισοδο της Οιχαλιας απο Λάρισα, μέσω Πετροπόρου απο Τρίκαλα) “καλα δεν εναι”;

petr1Είναι το μοναδικό χωρίο που αδικήθηκε κατάφωρα και φαίνεται η ταλαιπωρία και των κάτοικων και εκείνων που πρέπει και θέλουν να το επισκεφτούν.

Η συγκοινωνία με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ εχει δυσκολέψει και έχει καταντησει “γολγοθάς”.

Οι καλλιεργητές με την υποτυπώδη γέφυρα “τρύπα” στην ουσία δεν έχουν εύκολη πρόσβαση να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και δεν είναι και λίγα 8.000 και πλέον στρέμματα.

Παρατηρωντας την προσβαση των δ.δ κατα μηκος του δρομου,  βλεπεις τη διαφορα.

Η εμφανης και καταφορη αδικια σε σημειο ισοποσης ειναι αυτο του δ.δ. πετρωτου.

Λες και βαλθηκαν καποιοι να εξαφανισουν και το χωριο και τους κατοικους του…

Το γιατι κανενας δε δινει απαντηση.

Πρεπει να χρωσταμε και χαρη για την κατασκευη της “τρυπας”, που θυμιζει τρυπα απο φωλια αλεπους,  ασβου  ή ποντικιου,  ή τελος παντων  ζωου που φτιαχνει υπογειες φωλιες.

Οι μεν κατοικοι και τοπικοι “αρχοντες” ειχαν μεινει ησυχοι οτι οι αρμοδιοι θα κατασκευαζαν τον κομβο στα προτυπα των αλλων κομβων ή τουλαχιστον την εισοδο και εξοδο τυπου Πηνειαδας, Μανδρας, Κουτσοχειρου κλπ. Δυστυχως το αποτελεσμα απογοητευτικο χωρις να ιδρωνει το αυτι κανενος. Ηθελα να ξερω τοσοι και τοσοι ενεργοι και δραστηριοι νεοι που δραστηριοποιουνται στην περιοχη  γιατι το αφησαν ετσι;

Αναρρωτιεμαι οι μελετες ετσι προεβλεπαν την κατασκευη των κομβων και που;

Ποιος ηταν ο αρχικος σχεδιασμος και ποιος αλλαξε στην πορεια την κατασκευη του κομβου στο Πετρωτο;

Ποια συμφεροντα ηταν εκεινα που παρεκλειναν την αρχικη μελετη;

Γιατι κανενας φορεας δεν αντεδρασε στις οποιες πιεσεις και αλλαγες εγιναν;

Και δεν ειναι δικαιολογια τα αρχαια που βρεθηκαν ή το κοστος κατασκευης…γιατι πολλα χρηματα δοθηκαν και διαφορετικα  διατεθηκαν!!!

Μηπως ηταν ευκολοπιστοι οι κατοικοι του Πετρωτου στη λογικη του “ολα θα γινουν” και στις διαφορες ψευτουποσχεσεις του “κατοπιν ενεργειων μου”;

Τοσοι και τοσοι πολιτευτες της τοπικης αυτοδιοικησης και πολιτικης του νομου και της περιφερειας περασαν …δε διαπιστωσε κανενας τη δυσλειτουργια της επικοινωνιας με τον αυτοκινητοδρομο και την προσβαση προς τα κτηματα των κατοικων;

Πιστευουν οτι το Πετρωτο και οχι μονο αναβαθμιστηκαν ή απομονωθηκαν ως αποπαιδια;

Τη δεκαετια του 1980 αρχισε μια μεγαλη προσπαθεια για αναμορφωση και αξιοποιηση των ευκαιριων που παρουσιαστηκαν απο την πολιτεια και την εκμεταλευση τοπικων πορων απο επιχειρησεις της περιοχης (λατομεία κλπ), με αποφασιστηκοτητα και θεληση για προσφορα,αρχισε η  αναβαθμιση της περιοχης απομακρινοντας τον σκουπιδοτοπο στην περιοχη της “Βουλας” οπου κατεληγαν τα σκουπιδια του δημου Τρικκαιων δημιουργωντας τεραστια εστια μολυνσης στον υδροφορο οριζοντα της περιοχης,αλλα και στην ατμοσφαιρα. Ολοι πιστευω θα θυμουνται τη δυσοσμια καθε φορα που φυσαγε εστω και λιγο…

Ριζικη ανομορφωση του οδικου δικτυου και χωρων αναψυχης και οχι μονο, φανηκε η διαφορα!

Άλλη η εικόνα του Πετρωτου. η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε και τα επόμενα χρονιά και έτσι έπρεπε να γίνει. άρχισε όμως να τελματώνει η οποια εξελιξη για πολλους λογους που δεν ειναι της παρουσης. Εκει λοιπον που νομιζαμε εμεις οι κατοικοι και οι καταγομενοι απο το Πετρωτο οτι ανεβηκαμε επιπεδο και ολοι μιλουσαν για την μεγαλειωδη αλλαγη εισβαλλουν παραγοντες που μονο την αναβαθμιση δεν ηθελαν. Το φαινομενο της παλινδρομησης εμφανιστηκε και αρχισε η φθινουσα πορεια. το “δοξα σοι ο θεος εγινε παναγια βοηθα”!!!

Οριστική απομόνωση του χωρίου, των κάτοικων, των επισκεπτών και των συναλλασσόμενων με την περιοχή πολιτών.

Αναβάθμιση ή υποβάθμιση  της περιοχής;

Κανένας μα κανένας δεν περίμενε τέτοια αντιμετώπιση για ένα χωρίο που έδωσε και έχει ακόμη πολλά να δώσει!!!

Ποιος θα δώσει λύσεις σε μια τελειωμένη υπόθεση;

Β.Κ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ