Η αύξηση του αριθμού των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως προκύπτει από τη «χαρτογράφηση της ειδικής αγωγής» που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια, επιβάλλει την επικαιροποίηση των σχετικών γνώσεων και την διαρκή ενημέρωση τόσο του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού,
όσο και των υπόλοιπων εκπαιδευτικών στα σχολεία των οποίων φοιτούν μαθητές με εκπαιδευτικές ιδιαιτερότητες.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνδιοργάνωσαν ημερίδα στη Λάρισα με θέμα: «Γλώσσα και Ειδική Αγωγή». Στην ημερίδα, που παρακολούθησαν δεκάδες εκπαιδευτικοί, μίλησαν πανεπιστημιακοί και ειδικοί επιστήμονες.
Πιο συγκεκριμένα, η Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμημ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεωργία Ανδρέου ανέπτυξε το θέμα της εκμάθησης ξένης γλώσσας από παιδιά με δυσλεξία καθώς και μεθοδολογικά ζητήματα στην ειδική αγωγή». Η Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α’/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας, Δρ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παρασκευή Αγαπητού ανέπτυξε το θέμα «Γλωσσικές/αναγνωστικές δυσκολίες παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)». Ο ψυχογλωσσολόγος Δρ ΕΚΠΑ Στάθης Σελίμης μίλησε για τα ελλείμματα γλωσσικής επικοινωνίας και τις στρατηγικές αντιμετώπισής τους σε παιδιά με ιστορικό κακομεταχείρισης και η Ιωάννα Τάλη Δρ Πανεπιστημίου Σορβόννης & ΑΠΘ, αναφέρθηκε ειδικότερα στην ψυχογλωσσική υποστήριξη ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος.
Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Βασιλική Ζιάκα στο σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Η Περιφερειακή Διεύθυνση στοχεύοντας στην προαγωγή της γνώσης και την προώθηση καινοτομιών, συνδιοργανώνει ημερίδες και συνέδρια, συμμετέχοντας σε διεθνείς ομάδες εργασίας και ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το HIPE4ASD, που αφορά μεταφορά καινοτομίας στην εκπαίδευση μαθητών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και προτείνει ουσιαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση ουσιαστικών προβλημάτων των υπαρχουσών υποδομών, σύμφωνα με το θεσμικό της ρόλο.»