ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΟΥ …ΣΚΟΥΠΙΖΟΜΑΣΤΑΝ

Όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο, υπάρχουν μελέτες που ασχολούνται με τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι χιλιάδες χρόνια πριν για να σκουπιστούν όταν έκαναν την ανάγκη τους, αλλά και τα ιατρικά θέματα που προέκυπταν…

Οι έρευνες αυτές δείχνουν ότι οι πρακτικές που θεωρούνταν ρουτίνα σε ένα μέρος ή κάποια χρονική περίοδο, μπορεί να ήταν άγνωστες σε άλλα μέρη ή άλλη εποχή. Η πρώτη γνωστή αναφορά στο χαρτί υγείας στη Δύση, εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα, όταν ο σατιρικός François Rabelais αναφέρει ότι δεν λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για το έργο που του έχει …ανατεθεί. Φυσικά, η άμεση διαθεσιμότητα του χαρτιού, οποιουδήποτε είδους, είναι μια σχετικά πρόσφατη εξέλιξη.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τις έρευνες, «ο καθαρισμός του πρωκτού μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τα τοπικά έθιμα και το κλίμα, μπορεί να γίνει με νερό, φύλλα, γρασίδι, πέτρες, καλαμπόκι, γούνες ζώων, ξύλα, χιόνι, κοχύλια, και τέλος, χέρια . «Σίγουρα, η αισθητική ευαισθησία επιμένει ότι τα χέρια είναι η επιλογή της έσχατης ανάγκης»

“Κατά τη διάρκεια της ελληνορωμαϊκής περιόδου, ​​ένα σφουγγάρι που στερεωνόταν σε ένα ραβδί (tersorium) χρησιμοποιούταν για να καθαρίσουν την περιοχή των γλουτών μετά την αφόδευση. Το σφουγγάρι στη συνέχεια το έβαζαν σε ένα κουβά γεμάτο με θαλασσινό νερό ή νερό με ξύδι.”

Επίσης οι έρευνες αναφέρονται στη χρήση στρογγυλεμένων «κεραμικών θραυσμάτων γνωστά ως «πεσσοί » (που σημαίνει βότσαλα), ένας όρος που χρησιμοποιούταν κα για το αρχαίο επιτραπέζιο παιχνίδι.”

Υπήρχε μάλιστα ένα ελληνικό αξίωμα περί λιτότητας που μιλούσε για τη χρήση του πεσσού και τον σκοπό του: “Τρεις πεσσοί είναι αρκετοί για να σκουπιστείτε.”

Κάποιοι πεσσοί μπορεί να προέρχονταν από τα όστρακα, κομμάτια από σπασμένα κεραμικά στα οποία οι Έλληνες σκάλιζαν τα ονόματα των εχθρών τους. Τα όστρακα χρησιμοποιούνταν για να εξορίσουν κάποιον από την πόλη, δηλαδή, να τον «εξοστρακίσουν».

«Η χρήση των οστράκων ως πεσσών επέτρεπε “στην κυριολεξία να βάζουν περιττώματα πάνω στο όνομα ατόμων που μισούσαν». Έχουν βρεθεί όστρακα που φέρουν το όνομα του Σωκράτη, πράγμα που δεν αποτελεί έκπληξη.

Το να χρησιμοποιεί όμως κάποιος σκληρά θραύσματα στα ευαίσθητα σημεία ενέχει κάποιους ιατρικούς κινδύνους. “Η μακροχρόνια χρήση των πεσσών οδηγούσε σε τοπικό ερεθισμό του δέρματος ή βλάβες του βλεννογόνου ή επιπλοκές στις εξωτερικές αιμορροΐδες.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ