Η ΦΥΣΗ ΝΙΚΑ ΤΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ!

Οι προνύμφες του ριζοσκώληκα του αραβοσίτου μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες καλαμποκιού αν δεν αντιμετωπιστούν. Δημιουργήθηκε λοιπόν μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία καλαμποκιού –το Bt καλαμπόκι- που δηλητηριάζει τα παράσιτα αυτά. Όμως τα πράγματα δεν πήγαν κατ’ ευχήν…

Το Bt καλαμπόκι που πήρε το όνομά του από την παρασιτοκτόνο τοξίνη Bacillus thuringiensis (Bt) που περιέχει, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το 1996 ως εναλλακτική λύση στα εντομοκτόνα που προκαλούν μεγάλη οικολογική ζημιά, με αποτέλεσμα ο αριθμός των αδηφάγων σκουληκιών να πέσει γρήγορα κατακόρυφα.

Όμως οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι οι ριζοσκώληκες θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, θα προσαρμοστούν και  θα επιβιώσουν της τοξίνης Bt, και αυτό θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Οι προειδοποιήσεις αυτές των επιστημόνων αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους αγρότες, τις επιχειρήσεις και τους ρυθμιστικούς φορείς, με αποτέλεσμα στις αρχές της νέας χιλιετίας να γίνει πραγματικότητα ο χειρότερος εφιάλτης των αγροτών: οι ριζοσκώληκες προσαρμόστηκαν με αποτέλεσμα τα σκαθάρια που προέρχονται από αυτές, να έχουν ελεύθερο πεδίο για να αναπαραχθούν.

Η επίδειξη αυτή αντοχής της φύσης, μπορεί να προκαλέσει ζημιές αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις καλλιέργειες των ΗΠΑ.

“Αν δεν αλλάξουν οι πρακτικές διαχείρισης, τα πράγματα θα χειροτερέψουν,” λέει ο εντομολόγος Aaron Gassmann, από το Iowa State University: “Πρέπει να υπάρξει μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνολογία.”

The Independent

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ