ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΟ “ΣΟΚ” ΜΕ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

2014Η κατάργηση φορολογικών εκπτώσεων για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας και φροντιστήρια παιδιών καθώς επίσης και ο περιορισμός της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες συνιστούν, μεταξύ άλλων, τις δυσάρεστες εκπλήξεις που κρύβει η φετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων…

  • Κατάργηση εκπτώσεων για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας, φροντιστήρια παιδιών και περιορισμό των ιατρικών δαπανών…

Με εγκύκλιο για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, κοινοποιείται η φορολογική κλίμακα που θα χρησιμοποιηθεί για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις, η αντίστοιχη που θα χρησιμοποιηθεί για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ελεύθερα επαγγέλματα, όπως επίσης και από ενοίκια και η οποία φανερώνει μεγάλες αυξήσεις φόρων για πολλούς μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και φοροαφαίμαξη για 750.000 φορολογούμενους με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα που θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με συντελεστή έως και 40,3%, ακόμη κι αν δηλώσουν ζημιές, για εξωπραγματικά τεκμαρτά εισοδήματα που ουδέποτε απέκτησαν. Ακόμη, περιγράφεται ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν φέτος με σημαντικά αυξημένους φόρους.

1. Καταργούνται για φυσικά πρόσωπα, τόσο το βασικό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ όσο και τα πρόσθετα αφορολόγητα προστατευόμενων τέκνων.

2. Καταργούνται για εισοδήματα για αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και εισοδηματίες οι εκπτώσεις φόρου εισοδήματος έως 10% από δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, νοσήλια, δωρεές χρηματικών ποσών και διατροφή.

3. Καταργούνται σχεδόν όλες οι εκπτώσεις φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους, αφού δεν θα ισχύσουν ούτε για αυτούς οι παραπάνω εκπτώσεις φόρου εισοδήματος έως 10% από τις ετήσιες δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Θα αναγνωρίζεται μόνο το 10% της διατροφής λόγω διαζυγίου και το 10% των δωρεών προς Δημόσιο και ιδιωτικούς φορείς. Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης θα εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από τον φόρο εάν υπερβαίνουν το 5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο αυτό.

4. Καταργείται η μείωση φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο μισθωτού που εργάζεται για τουλάχιστον 9 μήνες σε παραμεθόριες περιοχές.

5. Περικόπτονται φοροαπαλλαγές ακόμη και για ανάπηρους φορολογούμενους. Το πρόσθετο αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 2.000 ευρώ, το οποίο ίσχυε ως πέρυσι για τον φορολογούμενο και για κάθε μέλος της οικογένειάς του εφόσον έχει αναπηρία 67% και άνω, αντικαθίσταται με έκπτωση φόρου 200 ευρώ. Η έκπτωση φόρου που προέκυπτε με την εφαρμογή του πρόσθετου αφορολογήτου των 2.000 ευρώ ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ μεγαλύτερη των 200 ευρώ.

6. Δυσβάστακτα φορολογικά βάρη αναλαμβάνουν περίπου 750.000 φορολογούμενοι που ασκούν ατομικώς εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα, καθώς όχι μόνο δεν ισχύει πλέον κανένα αφορολόγητο όριο εισοδήματος ή έκπτωση φόρου γι’ αυτούς, αλλά επιπλέον προβλέπεται ότι το εισόδημα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, το οποίο θα δηλώσουν για τη χρήση του 2013, θα φορολογηθεί με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. Εάν το δηλωθέν εισόδημα υπερβεί τις 50.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα φορολογηθεί με 33%. Μάλιστα, η τελική φορολογική επιβάρυνση μπορεί να φθάσει και το 40,3% του δηλωθέντος καθαρού εισοδήματος, αν συνυπολογισθεί και η προκαταβολή φόρου 55% έναντι του επόμενου οικονομικού έτους, η οποία θα προσαυξάνει τον κύριο φόρο. Αλλά και όσοι αυτοαπασχολούμενοι δηλώσουν ζημιές θα υποχρεωθούν να εμφανίσουν τεκμαρτά καθαρά ποσά εισοδήματος, τα οποία θα προσδιοριστούν αυτόματα από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τα σπίτια στα οποία διαμένουν και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν. Επί των ανύπαρκτων αυτών «εισοδημάτων» θα φορολογηθούν κι αυτοί με 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου 55%, που θα ανεβάζει την τελική επιβάρυνση στο 40,3%.

7. Βάση νέας φορολογικής κλίμακας με συντελεστές φόρου 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ (από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ) και 42% για το επιπλέον ποσό πέραν των 42.000 ευρώ θα φορολογηθούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Το ποσό φόρου που προκύπτει θα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημα είναι μέχρι 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα μεγαλύτερα, η έκπτωση θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι το επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ, στο οποίο η έκπτωση θα μηδενίζεται.

8. Η συλλογή αποδείξεων δαπανών του 2013 στο 25% του ετησίου ατομικού εισοδήματος μισθωτών αποτελεί προϋπόθεση για να ισχύσει η έκπτωση φόρου η οποία φθάνει έως 2.100 ευρώ για εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες μέχρι 21.000 ευρώ. Εάν η αξία των αποδείξεων δεν καλύπτει το ποσοστό αυτό, η ακάλυπτη διαφορά θα φορολογείται με 22%.

9. Αυτοτελώς, με βάση τη φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

10. Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που θα υπόκειται στην κλίμακα φορολογίας μισθωτών θεωρείται και το εισόδημα από «μπλοκάκι» εφόσον αθροιστικά:

* Ο φορολογούμενος έχει έγγραφη σύμβαση με τα πρόσωπα στα οποία εργάζεται.

* Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στα οποία παρέχει υπηρεσίες ο φορολογούμενος δεν υπερβαίνουν τα τρία ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων του προέρχεται από ένα μόνο από τα πρόσωπα αυτά.

11. Με αυτοτελή φόρο εισοδήματος 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό θα επιβαρύνονται εισοδήματα από ακίνητα (μισθώματα και τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση ακινήτων).

12. Οι φορολογούμενοι χωρίς εισόδημα που διέμεναν σε ιδιόκτητες ή εκμισθούμενες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κατοικίες θα φορολογηθούν βάσει τεκμηρίων διαβίωσης για τεκμαρτά εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ. Αν κατείχαν πέρυσι και Ι.Χ. αυτοκίνητα τα τεκμαρτά εισοδήματα αυξάνονται πάνω από 7.000 ευρώ.

13. Ο συντελεστής φορολόγησης καθαρών κερδών Ο.Ε. και Ε.Ε. με απλογραφικά βιβλία (πρώην Β’ κατηγορίας) αυξάνεται από 20% σε 26% ώς τα 50.000 ευρώ και από 20% σε 33% για το υπερβάλλον ποσό.

14. Αυξάνεται από 20% σε 26% ο συντελεστής φορολογίας κερδών Ο.Ε. και Ε.Ε. με διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ’ κατηγορίας).

15. Ο συντελεστής φορολογίας κερδών των Α.Ε. και ΕΠΕ αυξάνεται από 20% σε 26%, αν και η επιβάρυνση περιορίζεται από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων από 25% σε 10%.

avgi.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ