ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ: Ό,ΤΙ ΔΕΝ ΣΕ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΖΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!!!

1401Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ελεύθερες ρίζες, τα μερικές φορές τοξικά μόρια που παράγονται από τον οργανισμό μας, είναι ο ένοχος πίσω από τη γήρανση. Ωστόσο, μια σειρά από μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει ότι το αντίθετο συμβαίνει!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill πήγαν αυτές τις μελέτες ένα βήμα παραπέρα, και έδειξαν πώς οι ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν στη μακροζωία, χρησιμοποιώντας ένα πειραματικό μοντέλο οργανισμού, το σκουλήκι C. Elegans.

Ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος ή απόπτωση, είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα κατεστραμμένα κύτταρα αυτοκτονούν για διαφορετικούς λόγους: για να μη γίνουν καρκινικά, για να μη προκαλέσουν αυτοάνοση ασθένεια, ή για να σκοτώσουν τους ιούς που έχουν εισβάλει στο κύτταρο. Ο κύριος μοριακός μηχανισμός με τον οποίο συμβαίνει αυτό βρίσκεται σε όλα τα ζώα, αλλά ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο C. elegans – μια ανακάλυψη που οδήγησε σε βραβείο Νόμπελ.

Οι ερευνητές στο McGill διαπίστωσαν ότι αυτός ο ίδιος μηχανισμός, όταν διεγείρεται με το σωστό τρόπο από τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τις άμυνες του κυττάρου και αυξάνει τη διάρκεια της ζωής του. Τα πορίσματά τους αναφέρθηκαν σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε online, στις 8 Μαΐου, στο περιοδικό Cell.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ελεύθερες ρίζες είναι βλαβερές και προκαλούν τη γήρανση, αλλά η λεγόμενη “των ελεύθερων ριζών θεωρία της γήρανσης”, είναι εσφαλμένη», λέει ο Siegfried Hekimi, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας στο McGill και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

“Έχουμε αντιστρέψει αυτή τη θεωρία, αποδεικνύοντας ότι η παραγωγή ελεύθερων ριζών αυξάνεται κατά τη διάρκεια της γήρανσης, επειδή οι ​​ελεύθερες ρίζες στην πραγματικότητα πολεμούν  – δεν προκαλούν – τη γήρανση! Στην πραγματικότητα, στον οργανισμό-μοντέλο  μπορούμε  να αυξήσουμε την παραγωγή των ελευθέρων ριζών και ως εκ τούτου να προκαλέσουμε μια σημαντική επιμήκυνση της  ζωής»!!!

Science Daily

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ