Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

???????????????????????????????Συνέντευξη τύπου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην πόλη της Λάρισας και της αποψινής σύσκεψης που διοργάνωσε η Αγωνιστική Παρέμβαση Ιατρών Λάρισας, παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, από κοινού με τον υποψήφιο περιφερειακός σύμβουλος με το «Δρόμο Ανατροπής για τη Θεσσαλία» Σπύρο Ποταμιάνο,

αναπληρωτή Καθηγητής Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Λάρισας.

Το ίδιο πρωί οι 2 άνδρες περιόδευσαν στο Γενικό και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με κλιμάκιο αποτελούμενο από την επικεφαλής του περιφερειακού ψηφοδελτίου Ηρώ Διώτη, τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Γιώργο Γκόγκο, Ελπίδα Αναστασίου, Άννα Κοκκάρα, καθώς και τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους με τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων» Δημήτρη Μπαμπαλή, ιατρό ΓΝΛ, και Νέστορα Αντωνίου, διοικητικό υπάλληλο ΓΝΛ.

 

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ο κ. Βαρνάβας, μεταξύ άλλων, τόνισε:

 

«Η υγεία στην Ελλάδα των Μνημονίων βρίσκεται δραματικά κάτω από το μέσο όρο των δεικτών υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσεγγίζοντας ταχύτατα την κατάσταση της υποσαχάριας Αφρικής. Τα 3 εκατομμύρια ανασφάλιστων συνιστούν πρωτοφανή πραγματικότητα για τη μεταπολεμική Ευρώπη και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, είναι αδύνατον να αποτραπούν φαινόμενα αποκλεισμού από απαραίτητες θεραπείες. Τα Κοινωνικά ιατρεία δίνουν στην κοινωνία παροδική αίσθηση ανακούφισης, αυτό όμως που χρειάζεται είναι η στελέχωση και η χρηματοδότηση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, ώστε να παρέχει δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες που ζουν στην χώρα, χωρίς εξαιρέσεις και διαχωρισμούς.

Η σημερινή περιοδεία μου στα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας, από κοινού με το περιφερειακό ψηφοδέλτιο του «Δρόμου Ανατροπής για τη Θεσσαλία», την υποψήφια Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Ηρώ Διώτη και συναδέλφους μου από τα δύο Νοσοκομεία, αποδεικνύει τις διαπιστώσεις μνας για κατάρρευση και λειτουργικό στραγγαλισμό των υπηρεσιών υγείας.

Μόνον η απομάκρυνση της άθλιας συγκυβέρνησης μπορεί ν’ ανοίξει το δρόμο για τη λύση ζητημάτων ζωής και θανάτου για τον ελληνικό λαό. Συνεπώς, η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου αποκτά βαθύτατα πολιτικό περιεχόμενο για να απαλλαγούμε από τα δεινά που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία 4 χρόνια».

 

Από την πλευρά του ο κ. Ποταμιάνος, ανέφερε τα εξής:

 

«Στον τομέα της υγείας το τοπίο στην περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως και σ’ όλη την Ελλάδα, γίνεται όλο και πιο ζοφερό. Τα κρίσιμα ζητήματα είναι η φτωχοποίηση της κοινωνίας, το ότι το 1/3 του πληθυσμού είναι πια ανασφάλιστοι, η κατάρρευση της δημόσιας υγείας και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξήγγειλε θριαμβευτικά τον Σεπτέμβριο 2013 πλεόνασμα 10.000.000 ευρώ που επεστράφησαν στο υπουργείο. Από πού προέκυψαν; Από απλήρωτες εφημερίες, επιδόματα, υπερωρίες. Από εξοπλισμούς των νοσοκομείων που δεν επισκευάζονται, δεν ανανεώνονται, δε συντηρούνται. Υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά υλικά και εξετάσεις, που δεν είναι αποτέλεσμα τόσο του κόστους, αλλά τερατωδών γραφειοκρατικών διαδικασιών που έχουν επιστρατευτεί για τη ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. Μη λειτουργία που εξυπηρετεί εκκολαπτόμενες ιδιωτικές εταιρείες παροχών υγείας, που βλέπουμε καθημερινά σε διαφημιστικά σποτάκια : «Με 100 ευρώ το χρόνο ετήσια κάρτα εξετάσεων»

Οι εξαγγελίες-πυροτεχνήματα άλλων συνδυασμών θεωρούμε ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Πραγματικά εγκρίθηκαν επιλεκτικές δαπάνες εξοπλισμού για τα Νοσοκομεία από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Αλλά βρισκόμαστε στο 2014 και δεν έχουμε ακόμα δει ούτε ένα εργαλείο. Το να ονειρευόμαστε κέντρα μεταμοσχεύσεων καρδιάς ή διασύνδεση με το CERN είναι εντελώς ουτοπικό. Μας λείπουνε βασικές εξετάσεις, γάζες, σύριγγες, εργαλεία, προσωπικό και κυρίως το κέφι και το φιλότιμο, που τα ‘χουμε χάσει μέσα στη δίνη των μνημονίων και των συλλογικών ενοχοποιήσεων. Αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουμε και γι’ αυτά σίγουρα μπορούμε να δεσμευτούμε ότι θα αγωνιστούμε».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ