«ΈΦΥΓΕ» Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΓΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ

956Κατά πολύ φτωχότερη έγινε η αμερικανική αλλά και η παγκόσμια λογοτεχνία -και όχι μόνο- καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών η θρυλική συγγραφέας, ποιήτρια και ακτιβίστρια, Μάγια Αγγέλου.

Μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα δεν «μένει» πια εδώ… Η αξεπέραστη Μάγια Αγγέλου άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 86 ετών έχοντας ζήσει μια ζωή πλούσια σε εμπειρίες και αφήνοντας το μοναδικό της στίγμα σε μια ολόκληρη εποχή.

Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς τι ακριβώς ήταν η Μάγια Αγγέλου, που διατήρησε το ελληνικότατο επώνυμό της μετά το γάμο της με συμπατριώτη μας (τον Τος Άγγελος) πρώην ναυτικό με καλλιτεχνικές ανησυχίες το 1951 από τον οποίο χώρισε τρία χρόνια αργότερα.

Συγγραφέας, ποιήτρια, ηθοποιός, χορεύτρια, τραγουδίστρια και πολλά-πολλά άλλα, η Αγγέλου έκανε πράγματα πολύ μπροστά από την εποχή της και υπήρξε ανήσυχο και ασυμβίβαστο πνεύμα ίσως επειδή βίωσε από πολύ μικρή ηλικία ζοφερές καταστάσεις.

Ήρθε σε αυτόν τον κόσμο ως Μάργκεριτ Τζόνσον στο Σεντ Λιούις στις 4/4/1928 και σε ηλικία μόλις 8 ετών έπεσε θύμα βιασμού από το σύντροφο της μητέρας της, ο οποίος κι έπεσε αργότερα νεκρός από συγγενείς της. Η ίδια, σταμάτησε να μιλά μετά το περιστατικό για πέντε ολόκληρα χρόνια, συνήθιζε να λέει πως τον σκότωσε με τη φωνή της, απλά λέγοντας το όνομά του…

Παράτησε τις σπουδές της στο χορό και το θέατρο κι έγινε η πρώτη αφροαμερικανίδα οδηγός τρόλεϊ στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ στο μεταξύ, στα 17 της έγινε μητέρα εγκαταλείποντας και το σχολείο στο οποίο αργότερα επέστρεψε. Αν και δεν τελείωσε ποτέ κάποια πανεπιστημιακή σχολή, η Αγγέλου κατείχε περισσότερους από 30 επί τιμή πανεπιστημιακούς τίτλους και όλοι την αποκαλούσαν «Δόκτωρ Αγγέλου», ενδεικτικό και αυτό του απίστευτου ταξιδιού της.

Προσωπική φίλη του Μάλκολμ Χ και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, έδωσε αγώνες κατά του ρατσισμού, ενώ στα βιβλία της συχνά μιλούσε όχι μόνο για αυτό το θέμα αλλά και για την οικογένεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το λογοτεχνικό της στίγμα έγινε πιο έντονο μέσα από μια σειρά βιβλίων τα οποία ουσιαστικά υπήρξαν αυτοβιογραφικά και εξιστορούσαν την πορεία μιας αφροαμερικανίδας -κόντρα σε κάθε λογική- από το βιασμό και την πορνεία στο να θεωρείται από τους σύγχρονούς της μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της αμερικανικής διανόησης.

Έχει λάβει αμέτρητες τιμητικές διακρίσεις σχεδόν για οτιδήποτε (νόμιμο) καταπιάστηκε ποτέ και έχει επηρεάσει με το έργο και την παρουσία της γενιές και γενιές –κυρίως γυναικών- σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επιμέλεια: Νικόλας Ακτύπης

sport-fm.gr/

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ