ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

kellasΕρώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα τις «απαράδεκτες» όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος καθυστερήσεις που υπάρχουν στο θέμα της αντιχαλαζικής προστασίας και οι οποίες έγιναν αιτία για νέες μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες των αγροτών του νομού,

με τελευταία θύματα, τους αγρότες του Δήμου Τυρνάβου και Ελασσόνας. Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

“Χιλιάδες αγρότες σε ολόκληρη την χώρα, επενδύουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να παράξουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα. Σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης, βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να σκέφτονται σοβαρά την προοπτική, ενασχόλησής τους με την καλλιέργεια της γης.

Η Κυβέρνηση από το 2012 διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι πρέπει να δοθεί στην αγροτική οικονομία βαρύνουσα σημασία, ώστε να γίνει αυτήν ο οδηγός για την έξοδο της χώρας από την κρίση και να γίνει ο βασικός πυλώνας της οικονομίας μας. Οι δυνατότητες υπάρχουν.

Δυστυχώς όμως η απόσταση των εξαγγελιών από την πράξη, είναι τεράστια. Διαρκώς παρατηρούμε καθυστερήσεις σε πληρωμές, σε αποζημιώσεις και σε ελέγχους, που φέρνουν τους αγρότες στα όρια της υπομονής τους.

Τελευταίο και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η πρόσφατη χαλαζόπτωση που έπληξε τις περιοχές του Δήμου Τυρνάβου και Ελασσόνας, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε προϊόντα  λίγο πριν την συγκομιδή.

Και πέρυσι και φέτος, καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες στο συγκεκριμένο θέμα, οδήγησαν σε καταστροφή χιλιάδες καλλιέργειες, τους αγρότες σε οικονομικό αδιέξοδο και τον ΕΛΓΑ σε πληρωμές τεράστιων αποζημιώσεων. Μειώνονται οι εξαγωγές, χάνονται θέσεις εργασίας και μεροκάματα, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος.

Ασφαλώς και οι καιρικές συνθήκες είναι πολλές φορές απρόβλεπτες, όμως από την στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα αντιχαλαζικής προστασίας, είναι παράλογο να μην γίνεται χρήση της για να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι.Η σύμβαση για την αντιχαλαζική προστασία του ΕΛΓΑ με τα αεροπλάνα έχει λήξει από πέρσι τον Σεπτέμβριο, με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης να καθυστερεί χαρακτηριστικά την επικύρωση της εν λόγω προκήρυξης, δυστυχώς έχουμε φτάσει στα  τέλη Μαΐου και ακόμη δεν έχει αρχίσει το πρόγραμμα. Η υπόθεση αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα για την έγκριση της εν λόγω σύμβασης, προτού υπάρξουν μεγαλύτερες καταστροφές.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

  1. Ποιοι οι λόγοι καθυστέρησης της λειτουργίας της αντιχαλαζικής  προστασίας και πότε θα ξεκινήσει;
  2. Πότε θα πληρωθούν οι πληγέντες από την χαλαζόπτωση του 2013;
  3. Πότε θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι για τις φετινές καταστροφές;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ