ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Η ΥΠΑΡΞΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ

923Επιστημονική μελέτη αποκάλυψε την ύπαρξη μιας τεράστιας δεξαμενής νερού που περιέχει τριπλάσιο σε όγκο νερό από το νερό του συνόλου των ωκεανών στην επιφάνειά της. Οι υπόγειοι ωκεανοί βρίσκονται στο μανδύα της Γης.

Οι επιστήμονες έχουν εδώ και καιρό αναρωτιούνται από πού προέρχονται οι θάλασσες και οι ωκεανοί της Γης. Ορισμένοι γεωλόγοι πίστευαν ότι το νερό το έφεραν εδώ κομήτες που συγκρούστηκαν με τον πλανήτη πριν από εκατομμύρια χρόνια, αλλά αυτή η νέα ανακάλυψη εμφανίζει μια εντελώς διαφορετική θεωρία.

“Είναι μια καλή απόδειξη ότι το νερό της Γης ήρθε από μέσα,” λέει ο StevenJacobsen του Πανεπιστημίου Northwestern στο Evanston, Ιλλινόις, ο οποίος συν-γράφει  τη μελέτη στο περιοδικό Science.

“Νομίζω ότι τελικά βλέπουμε στοιχεία για τον κύκλο του νερού σε ολόκληρη τη Γη, που μπορεί να εξηγήσει την τεράστια ποσότητα νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του πλανήτη μας.”

Η έρευνα έρχεται να υποστηρίξει την ιδέα ότι οι ωκεανοί της Γης σταδιακά διαχέονται προς τα έξω από το εσωτερικό του πλανήτη.

«Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για αυτή την υπόγεια δεξαμενή”, δήλωσε ο Jacobsen. “Αν δεν υπήρχε, θα ήταν στην επιφάνεια της Γης, και οι βουνοκορφές θα ήταν οι μόνες που θα προεξείχαν.”

Η μελέτη αποκάλυψε οτι το νερό είναι κυριολεκτικά κρυμμένο 700 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, σε ένα βράχο γνωστό ως ringwoodite, ο οποίος βρίσκεται στο μανδύα – ένα στρώμα θερμού πετρώματος που χωρίζει την επιφάνεια της Γης από τον πυρήνα της.

Ο Jacobson πιστεύει ότι το στρώμα αυτό λειτουργεί σαν buffer για τους ωκεανούς του κόσμου και μπορεί να εξηγήσει γιατί έχουν το ίδιο μέγεθος εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ