Την επικαιροποίηση του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ ζήτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Ο κ. Αγοραστός εξήγησε ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι συνεχιζόμενες ζημιές στις καλλιέργειες καθιστούν επιτακτική την αλλαγή αντιμετώπισης των ασφαλιζόμενων καλλιεργειών από τον ΕΛΓΑ.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης:
«Τα τελευταία χρόνια οι συνεχώς μεταβαλλόμενες κλιματολογικές συνθήκες έχουν προκαλέσει σωρεία ζημιών σε γεωργικές και κτηνοτροφικές καλλιέργειες. Ζημιές που άλλοτε προήλθαν από ακραία καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, πλημμύρες, ξηρασία, αυξομειώσεις στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος κλπ) και άλλες φορές από κινδύνους, οι οποίοι αν και στατιστικά εμφανίζονται με μικρή συχνότητα, εσχάτως φαίνεται πως δημιουργούν μία νέα παγιωμένη κατάσταση (όπως π.χ. το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι στο βαμβάκι).
Την ίδια ώρα, η αλλαγή στο καθεστώς της καταβολής των ασφαλίστρων έχει αυξήσει το κόστος ασφάλισης για τους αγρότες, χωρίς όμως να υπάρχει και η αναλογικά αυξανόμενη απαιτούμενη κάλυψη των αντικειμενικών και σημαντικών κινδύνων που πλήττουν τις καλλιέργειές τους.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι ο παραγωγός να συνεισφέρει στον ΕΛΓΑ, αλλά πρακτικά να μένει χωρίς αποζημίωση για ζημιογόνα αίτια που προκαλούν τεράστιες φθορές στην παραγωγή του.
Υπό το παραπάνω πρίσμα, η άμεση επικαιροποίηση του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, σε μία περίοδο όπου άπαντες συμφωνούν ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ανάπτυξη, πρέπει να βασιστεί στον πρωτογενή τομέα.
Η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του ΕΛΓΑ για την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη διεύρυνση του κανονισμού, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί φυσικά να ολοκληρωθεί με ταχείς ρυθμούς και το αποτέλεσμά της, να αντικατοπτρίζει με σαφή και ρεαλιστικό τρόπο, τη σύγχρονη πραγματικότητα των κινδύνων που αντιμετωπίζει το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.
Επιπρόσθετα, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο θέμα της αποζημίωσης των καλυπτόμενων κινδύνων, εντείνουν το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, προκαλώντας οικονομική ασφυξία σε χιλιάδες νοικοκυριά. Εκ των πραγμάτων, η πολιτεία οφείλει τουλάχιστον να επιστρέψει στα προ πενταετίας δεδομένα, όταν για την καταβολή των αποζημιώσεων ισχύει η δέσμευση “εντός τριμήνου”. Στην παρούσα φάση και υπό το πρίσμα της ασφυκτικής οικονομικής στενότητας που βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος, ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να προβεί στην χορήγηση προκαταβολής για τις αποζημιώσεις έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ έχει τη δυνατότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση καθώς υπάρχουν τα στοιχεία των εισφορών των ασφαλισμένων της τριετίας 2011-2012-2013, καθώς και τα στοιχεία των δηλώσεων του ΟΣΔΕ».