ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

δεη1Στο πλευρό των εργαζομένων, στο κτίριο της ΔΕΗ στη Λάρισα, παραβρέθηκε το πρωί της Πέμπτης κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, προκειμένου να τους συμπαρασταθεί, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την πώληση της “μικρής ΔΕΗ” στη Βουλή.

Το κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους βουλευτές Δημήτρη Γελαλή και Ηρώ Διώτη, τον Γραμματέα Πέτρο Παπαγεωργίου και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Τάκη Γιαλαμά και Ελπίδα Αναστασίου, εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου, οι οποίοι αντιδρούν στο αντιλαϊκό νομοσχέδιο για την περαιτέρω διάσπαση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Από την πλευρά της η Η. Διώτη, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Η φιλοσοφία που, ειδικά τα τελευταία χρόνια, διέπει την πολιτική της κυβέρνησης είναι ότι το νερό, το ρεύμα, οι δημόσιες μεταφορές και πολλά ακόμη, δεν αποτελούν κοινωνικά αγαθά, αλλά εμπορεύματα και ως τέτοια προσφέρονται για αντικείμενα συναλλαγής. Αυτή είναι η κύρια πολιτική που πρέπει να αντιπαλευτεί, μαζί με 2 μύθους που συντηρεί η κυβέρνηση, σε σχέση με την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Πρώτος μύθος είναι ότι αυτές οι ενέργειες θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμολογίων. Αυτός καταρρέει, αν πάρει κανείς το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας προ 20ετίας, όπου δημιουργήθηκε καρτέλ στον ενεργειακό τομέα, το οποίο αύξησε κατακόρυφα τις τιμές.

Δεύτερος μύθος είναι ότι η ΔΕΗ έχει χρεοκοπήσει, με υπαιτιότητα και ευθύνη των συνδικαλιστών. Και αυτό διαψεύδεται από τα δεδομένα, καθώς η Επιχείρηση παρουσίασε κέρδη το 1ο εξάμηνο του 2014, ενώ ό,τι ζημίες υπήρχαν παλιότερα, αυτές δημιουργήθηκαν εξαιτίας της σύνδεσης του “χαρατσιού” (ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ) με την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος, καθώς και από τις χαριστικές ρυθμίσεις –που αποτελούν μέγιστο οικονομικό σκάνδαλο- στους σημερινούς επίδοξους “μνηστήρες” της υπό πώληση σήμερα, “μικρής ΔΕΗ” (Μυτιληναίος, Κοπελούζος, Περιστέρης κ.ο.κ.).

Η πώληση της ΔΕΗ και των δημοσίων υποδομών ισοδυναμεί με πλήρη αποστέρηση των εργαλείων άσκησης κοινωνικής πολιτικής εκ μέρους της Πολιτείας προς τον κόσμο της εργασίας, και γι’ αυτό πρέπει, με κάθε τρόπο, να αποτραπεί. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε κάλεσμα προς όσους βουλευτές διαφωνούν στον τεμαχισμό και ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ για συνυπογραφή κατάθεσης πρότασης δημοψηφίσματος».

Ο Δ. Γελαλής, καλώντας για μια ακόμη φορά τη μνημονιακή συγκυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για την εκποίηση-ξεπούλημα της ΔΕΗ και να καταργήσει άμεσα τον νόμο για τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ, σημείωσε:

«Η νέα δρομολογημένη διάσπαση αυτής της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, θα οδηγήσει στο σχηματισμό της λεγόμενης “μικρής ΔΕΗ”, η οποία και προορίζεται να πωληθεί σε ιδιώτες, αφού πρώτα “προικοδοτηθεί” με 2 εκατ. καταναλωτές, πολύτιμες εγκαταστάσεις και κοιτάσματα λιγνίτη.

Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του κρίσιμου τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια και νέο ξεζούμισμα του ελληνικού λαού, προς άγραν κερδών για τα πολυεθνικά μονοπώλια του κλάδου, ενώ η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας θα τεθεί σε κίνδυνο.

Είναι ξεκάθαρο πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ολοκληρώνεται το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ολοκληρώνεται ένα έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.  Χαρίζεται, στους ιδιώτες, δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης αξίας, οι πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδροηλεκτρικά, ορυχεία, δικαιώματα στους λιγνίτες αλλά και την διαχείριση των υδάτων!

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλο τον Ελληνικό λαό στην δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου, για να αποτρέψουμε την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, που διασπά και ξεπουλά τη ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε την δημιουργία της λεγόμενης “μικρής ΔΕΗ”, ούτε την εκποίηση του 17% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό, ανήκει στο λαό και θα παραμείνει περιουσία του».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ