ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΗΜΑΡ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟ ΛΙΣΤΕΣ, ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ OFFSHORE;

δημαρΟι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Ασημίνα Ξηροτύρη και Θωμάς Ψύρρας κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων από λίστες, εμβάσματα στο εξωτερικό και offshore εταιρίες.

Με την ερώτηση ζητούν να ενημερωθούν για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ελέγχων, τι ποσά από τα βεβαιωθέντα έχουν εισπραχθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, για ποιο λόγο έχουν καθυστερήσει οι έλεγχοι και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους.

Στην ερώτηση οι βουλευτές αναφέρουν:

“Ενώ μία από τις βασικές προτεραιότητες της χώρας ήταν και είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, ελάχιστα έχουν γίνει όσον αφορά τον έλεγχο των εμβασμάτων στο εξωτερικό, τις τρεις λίστες -Λαγκάρντ, Λιχτενστάϊν, Λουξεμβούργου- και τις offshore εταιρίες.

Η κυβέρνηση, ενώ έδειχνε στην αρχή να έχει τη βούληση να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα, φαίνεται τελικά ότι για «διάφορους» λόγους κωλυσιεργεί, προβάλλοντας δικαιολογίες, όπως για παράδειγμα το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο, το τραπεζικό απόρρητο, την έλλειψη προσωπικού, την ελλιπή μηχανοργάνωση.

Επειδή οι έλεγχοι προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς,

Επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία ελέγχου της λίστας με πολίτες που έχουν εμβάσματα στο εξωτερικό και ιδιαίτερα της περιόδου 2009-2012; Υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα;

Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία ελέγχου των λιστών Λαγκάρντ, Λιχτενστάϊν, Λουξεμβούργου; Υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα;

Ελέγχεται η «διαδρομή» των μηδενικών λογαριασμών που υπάρχουν στις συγκεκριμένες λίστες;

Πότε θα κατατεθεί στους οικονομικούς εισαγγελείς η αναφορά για το σύνολο των καταθετών από τις τρεις λίστες;

Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία ελέγχου των offshore εταιριών;  Υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα;

Τι ποσό  από τα βεβαιωθέντα έχει εισπραχθεί από το Ελληνικό Δημόσιο;

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ελέγχων και πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την παρατηρούμενη καθυστέρηση;”

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com