ΠΩΣ Η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ

Είναι αλήθεια ότι η πανσέληνος μας κάνει να τρελαινόμαστε; Η έρευνα έχει -ως επί το πλείστον- καταρρίψει αυτή τη θεωρία, αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχουν τέσσερις παράξενοι τρόποι που η πανσέληνος μπορεί να μας επηρεάσει.

Μπορεί να ρυθμίζει τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας διαρκεί περίπου 28 ημέρες, όσο περίπου διαρκεί και μια σεληνιακή φάση. Αλλά μπορεί να συνδέονται …στενότερα: σε μελέτη του 2011 στο περιοδικό Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica κατά την οποία παρακολουθούνταν η έμμηνος ρύση 826 γυναικών, ηλικίας 16 έως 25 ετών, βρέθηκε ότι το 30% των γυναικών είχαν την περίοδό τους κοντά στην πανσέληνο. Ένα 12.5% των γυναικών είχαν την περίοδό τους σε συγκεκριμένη φάση του φεγγαριού.

Οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων

Μόνο το supermoon (=αυγουστιάτικο φεγγάρι) θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει αυτό το αποτέλεσμα, και όχι μια απλή πανσέληνος. Ερευνητές παρακολούθησαν 1.000 γεννήσεις σε ιδιωτικό νοσοκομείο στη Κιότο, Ιαπωνίας. Βρήκαν ότι τα περισσότερα μωρά γεννήθηκαν όταν το φεγγάρι ήταν πιο κοντά στη Γη, οπότε και η βαρυτική έλξη είναι ισχυρότερη. Ωστόσο, μία απλή πανσέληνος χωρίς τη βαρυτική δύναμη-δεν είχε αυτή την επίδραση.

Θα μπορούσε να φέρει το χάος στον ύπνο σας

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, οι συμμετέχοντες πέρασαν τρεισήμισι ημέρες σε ένα εργαστήριο ύπνου, όπου δεν μπορούσαν να δουν ούτε ρολόγια, ούτε εξωτερικό φως. Τους επετράπη να κοιμούνται και να ξυπνούν όπως συνήθως. Οι Ελβετοί ερευνητές συνέλεξαν τα δεδομένα από 33 ανθρώπους και τα συνέκριναν με τις φάσεις της σελήνης.

Βρήκαν ότι τέσσερις ημέρες πριν και μετά την πανσέληνο, οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν πέντε λεπτά περισσότερα για να αποκοιμηθούν, κοιμήθηκαν συνολικά  20 λεπτά λιγότερο, και είχαν 30% λιγότερο βαθύ ύπνο. Είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης.

Θα μπορούσε να επηρεάσει τις χειρουργικές επεμβάσεις

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν έκτακτη χειρουργική επέμβαση καρδιάς, που ονομάζεται επισκευή οξείας αορτικής ανατομής, κατά τη διάρκεια μιας πανσέληνου, είχαν λιγότερες ημέρες παραμονής στο νοσοκομείο και μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν, σε σχέση με ασθενείς που εγχειρίστηκαν στις άλλες δύο φάσεις της σελήνης.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 στο περιοδικό Interactive Cardiovascular and Thoracic Surgery, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια μιας πανσελήνου έμειναν στο νοσοκομείο 10 ημέρες – 4 ημέρες λιγότερες από όσους υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια των άλλων σεληνιακών κύκλων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ