ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

εξετάσεις

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, είχε καταγγείλει πριν μερικούς μήνες, πως με το νέο νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που ψήφισε η συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, θα έρχονταν για τους ασφαλισμένους νέες περικοπές στις παροχές υγείας, με την επιβολή ενός «ελάχιστου πακέτου υπηρεσιών» και νέες επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους

που χτυπιούνται από την ανεργία, την μείωση μισθών και συντάξεων, την απλήρωτη δουλειά και τη άγρια φοροληστεία. Ενώ ταυτόχρονα άνοιγε διάπλατα τον δρόμο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ΠΦΥ.

Προς επιβεβαίωση αυτής της καταγγελίας, ήρθε τώρα η απόφαση της συγκυβέρνησης που επιβάλει νέες σημαντικές περικοπές μέσω του ΕΟΠΥΥ σε προληπτικές και άλλες εξετάσεις και φάρμακα, και μάλιστα σε ασθένειες που αν διαγνωστούν έγκαιρα μπορούν να θεραπευτούν.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί τα διαγνωστικά, θεραπευτικά και φαρμακευτικά πρωτόκολλα, με τα οποία μπαίνουν κι άλλοι περιορισμοί στο επιστημονικό έργο των γιατρών και στις παροχές Υγείας προς το λαό. Τα πρωτόκολλα είναι «πακέτα» προκαθορισμένων – τυποποιημένων εξετάσεων, φαρμάκων και θεραπειών, που στηρίζονται σε έρευνες φαρμακευτικών και άλλων εταιρειών, οι οποίες έχουν ως πρώτη προτεραιότητα τη δική τους κερδοφορία. Πρόκειται για επικίνδυνη μέθοδο που υποβαθμίζει τις υπηρεσίες Υγείας, παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο των γιατρών.

Οι νέες περικοπές αφορούν:

Ορμόνες θυρεοειδούς λειτουργίας: Δεν δικαιολογείται πληθυσμιακός έλεγχος σε ασυμπτωματικούς ενήλικες. Έλεγχος δικαιολογείται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. γυναίκες άνω των 50 και άντρες άνω των 70 ετών) και ασθενείς με θυρεοειδοπάθεια.

Τεστ ΠΑΠ: Δεν ενδείκνυται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 21 και άνω των 65 ετών, παρά μόνο μία φορά ανά τριετία.

Η PSA με δακτυλική εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη δεν δικαιολογείται σε άντρες κάτω των 40 και άνω των 75 ετών, αλλά και σε ασθενείς με χρόνιες, βαριές νόσους με προσδόκιμο επιβίωσης κάτω των 10 ετών. Δικαιολογείται σε άνδρες 45 – 50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που έχει προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών και σε άντρες 40 – 45 ετών εφόσον έχουν πολλαπλούς συγγενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.

Καρκινικοί δείκτες δικαιολογούνται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως οι παραπάνω με αυστηρά κριτήρια και σε περίπτωση διαγνωσμένου καρκίνου.

Μετρήσεις οστικής πυκνότητας δεν δικαιολογούνται για προληπτικούς λόγους και μπορούν να γίνονται ανά διετία πλέον σε ορισμένες ομάδες ασθενών ή τραυματιών. Επίσης, σε γυναίκες άνω των 65 και άντρες άνω των 75 ετών και άντρες και γυναίκες άνω των 50 ετών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, απαιτεί, να αποσυρθούν τώρα αυτές οι απαράδεκτες αποφάσεις για περικοπές σε εξετάσεις και φάρμακα.

Αξιώνει να καλύπτονται δωρεάν για όλους (ασφαλισμένους και μη) όλες οι προληπτικές διαγνωστικές και άλλες εξετάσεις μέσα από την ανάπτυξη ενός σύγχρονου αποκλειστικά δημόσιου συστήματος ΠΦΥ και γενικότερα της υγείας-πρόνοιας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, για το οποίο θα πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός και το μεγάλο κεφάλαιο.

Δημιουργία Κέντρων Υγείας και περιφερειακών ιατρείων, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους Δήμους, τα οποία θα αποτελούν ενιαίο σύστημα μαζί με τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Για τη Λάρισα στις συνοικίες (Φιλιππούπολης, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνης, Γιάννουλη, ΤΕΙ). Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και κύριο προσανατολισμό την πρόληψη. Με κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, με δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους. Να ενταχθούν σ’ αυτά αυτοαπασχολούμενοι γιατροί με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Δωρεάν χορήγηση όλων των αναγκαίων φαρμάκων στους ασθενείς, με βάση τις ιατρικές γνωματεύσεις, δημιουργία ενιαίου εθνικού φορέα έρευνας, παρασκευής, εισαγωγής και διάθεσης των φαρμάκων.

Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό σε όλες τις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Να μην καταργηθεί ή συγχωνευτεί, καμία μονάδα υγείας, Κέντρο Υγείας.

Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας, τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ