ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΧΑΠΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΚΑΤΑ 50% ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

5l7Σύμφωνα με τη Daily Mail περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες στερούνται χάπια που θα μπορούσαν να μειώσουν κατά το ήμισυ τις πιθανότητες τους να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

Οι ειδικοί λένε ότι σε όσες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θα πρέπει να προσφέρεται μια προληπτική θεραπεία που κοστίζει μόλις 7 λεπτά την ημέρα.

Αλλά τα φάρμακα αυτά (Ταμοξιφένη, Ραλοξιφένη, Αναστροζόλη) δεν έχουν άδεια για τη συγκεκριμένη χρήση, με αποτέλεσμα οι γιατροί να διστάζουν να τα συνταγογραφούν σε ασθενείς επειδή φοβούνται μήπως δεχτούν μηνύσεις σε περίπτωση που υπάρξουν παρενέργειες.

Η Εκστρατεία Έρευνας του Καρκίνου εκτιμά ότι αν οι γυναίκες ελέγχονται κανονικά, και όσες κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, παίρνουν αυτά τα φάρμακα, περίπου 4.000 περιστατικά το χρόνο -στο Ηνωμένο Βασίλειο- θα μπορούσαν να προληφθούν.

Η Ταμοξιφένη, η Ραλοξιφένη και η Αναστροζόλη μπλοκάρουν τα οιστρογόνα και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Αλλά η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) δεν έχει δώσει άδεια να χρησιμοποιούνται προληπτικά. Αν έδινε την άδεια το κόστος θα ήταν 7 με 61 λεπτά την ημέρα, και η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού θα μειωνόταν κατά 40 έως 50%.

Η MHRA λέει ότι για να αξιολογήσει την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των φαρμάκων, οι επιχειρήσεις φαρμάκου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση νέας άδειας, «μια πολύ δαπανηρή διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια».

Η Mia Rosenblatt, από τη Breast Cancer Campaign δήλωσε: «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν χαμηλού κόστους, αποτελεσματικές θεραπείες εκεί έξω και να μην είναι διαθέσιμες σε ασθενείς, λόγω της γραφειοκρατίας».

Οι ακτιβιστές επίσης επισημαίνουν ότι η έλλειψη τακτικού ελέγχου από τις γυναίκες σημαίνει ότι πολλές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι κινδυνεύουν εξαιτίας παραγόντων όπως τα γονίδια BRCA1 και BRCA2, η υψηλή πυκνότητα του μαστού, η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών, το κάπνισμα και το γεγονός ότι έχουν κάνει παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ο καθηγητής Anthony Howell, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα, δήλωσε: «Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα γυναικών εκεί έξω που δεν γνωρίζουν ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και οι οποίες δεν μπορούν να πάρουν αυτά τα φάρμακα. Η MHRAπρέπει να το ξανασκεφτεί προσεκτικά».

10 με 15% των γυναικών άνω των 50 ετών – περίπου 1 εκατομμύριο στη Βρετανία-  έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αλλά μόνο ένα «μικροσκοπικό» ποσοστό παίρνει τα παραπάνω φάρμακα.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι τα χάπια μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, αύξηση του σωματικού βάρους και ακόμη και θρόμβους αίματος.

dailymail.co.uk

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ