ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ- ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ- ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ

KJ3Αν ο βήχας και η άσχημη μυρωδιά δεν είναι αρκετά για να σας κάνουν να αποφεύγετε μέρη όπου συχνάζουν καπνιστές, δείτε και ένα λόγο ακόμη: το παθητικό κάπνισμα σας παχαίνει!

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Brigham Young, στη Γιούτα αναρωτήθηκαν πως οι καπνιστές μπορούν να μην παχαίνουν, ενώ τα άτομα που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν κιλά.

“Για τους ανθρώπους που ζουν σε σπίτι με έναν καπνιστή, ιδιαίτερα παιδιά, η αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών ή μεταβολικών προβλημάτων είναι τεράστιος,» είπε ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Benjamin Bikman, σύμφωνα με το Science Daily.

Ο Bikman και οι συνάδελφοί του πραγματοποίησαν την μελέτη για να δουν πώς ο καπνός του τσιγάρου συνδέεται με το μεταβολισμό και γιατί οι τακτικοί καπνιστές είναι πιο ανθεκτικοί στην ινσουλίνη, η οποία προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους. Εξέθεσαν εργαστηριακά ποντίκια εργαστηρίου σε παθητικό κάπνισμα και παρακολούθησαν στενά τη μεταβολική εξέλιξη τους.

Τα ποντίκια γρήγορα έβαλαν κιλά. Σε κυτταρικό επίπεδο, ο καπνός έκανε ένα λιπίδιο που ονομάζεται κεραμίδιο, να μεταβάλει τα μιτοχόνδρια στα κύτταρα, πράγμα που προκάλεσε «διαταραχή στην κανονική λειτουργία των κυττάρων και ανέστειλε την ικανότητα των κυττάρων να αντιδρούν στην ινσουλίνη – έγινα δηλαδή, ανθεκτικά στην ινσουλίνη».

“Όταν κάποιος γίνεται ανθεκτικός στην ινσουλίνη, το σώμα του χρειάζεται περισσότερη ινσουλίνη. Και κάθε φορά που ανεβαίνει η ινσουλίνη, ανεβαίνουν και τα κιλά στο σώμα”.

Αν οι καπνιστές δεν θέλουν να βλάψουν τους αγαπημένους τους, σύμφωνα με τους ερευνητές, «το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να σταματήσουν το κάπνισμα. “Ίσως η έρευνά μας δώσει ένα επιπλέον κίνητρο καθώς μαθαίνουν για τις πρόσθετες επιβλαβείς συνέπειες στους αγαπημένους τους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ