ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΣΤΙΣ ΛΕΣΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Θεατρικό παιγνίδι(1)Σε δραστηριότητες θεατρικού παιγνιδιού, που πραγματοποιούνται στις Λέσχες Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων  μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών. Το Θεατρικό παιχνίδι αποτελεί μια νέα σχετικά παιδαγωγική μέθοδο, η οποία εφαρμόζεται σε τυπικούς αλλά και ειδικούς πληθυσμούς.

Θεωρείται μάλιστα ένα δυναμικό μέσο, για την ενεργοποίηση του παιδιού, την απελευθέρωση της φαντασίας του, την καλλιέργεια της ψυχοκινητικής του έκφρασης, την κοινωνικοποίηση και την εξοικείωση του με τη θεατρική λειτουργία και γενικότερα με το θέατρο.

Στόχος δεν είναι τα παιδιά να λειτουργήσουν ως ηθοποιοί, αλλά να βοηθηθούν να αναπαράγουν, να βιώσουν, να μεταμορφώσουν, να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν με τον οικείο για εκείνα τρόπο του παιχνιδιού, τις δικές του ανάγκες και τον ιδιαίτερο και ιδιόμορφο κόσμο τους. Γιατί στο θεατρικό παιχνίδι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, δεν υπάρχει επιτυχία η αποτυχία. Έτσι το παιδί βρίσκει το ανάλογο κλίμα να γίνει δημιουργικό χωρίς το φόβο της αξιολόγησης.

Το θεατρικό παιχνίδι φαίνεται πως δεν είναι μόνο ψυχαγωγία αλλά εντάσσεται στο σύνολο της παιδαγωγικής πρακτικής αποτελώντας ένα δημιουργικό συμβάν που προσφέρει στα παιδιά άμεση ικανοποίηση.

Σήμερα δεν αφήνουμε περιθώρια και δυνατότητες στο παιδί- ιδίως μέσα από την εκπαίδευση- να ανακαλύψει τους δικούς του ορίζοντες, τον κόσμο όχι μόνο όπως είναι, αλλά όπως θα ήθελε το παιδί να είναι. Αυτό το δικαίωμα μας το προσφέρει το θεατρικό παιχνίδι. Μέσα από η σύμβαση του παιχνιδιού το παιδί έχει τη δυνατότητα μιας διεξόδου.

Να αναπλάσει και να ανασυνθέσει την πραγματικότητα, να ανακαλύψει δημιουργικές ικανότητες να βελτιώσει τις σχέσεις τους με την οικογένεια, να εκφράσει ενδόμυχες καταστάσεις, να εκτονωθεί μέσα από την κίνηση, να καλλιεργηθεί πολιτιστικά και αισθητικά, να κατανοήσει το ρόλο της τέχνης του θεάτρου, να κατακτήσει τη γνώση μέσα από το παιχνίδι και το σημαντικότερο να περάσει ένα ευχάριστο και δημιουργικό απόγευμα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο (τηλέφωνα: 2410 235260 , 2410 579915–Ρούσβελτ 59.)

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ