ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου

λαϊκη συσπείρωσηΈνας νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός του Δήμου Αγιάς φορτώθηκε, κατά πλειοψηφία, στις πλάτες του λαού της περιοχής την Παρασκευή 14 Νοέμβρη. Ο “νέος” προϋπολογισμός αποτελεί συνεπή συνέχεια των προηγούμενων. Τόσο το περιεχόμενό του, όσο και ο τρόπος σύνταξής του αποτελούν απόδειξη του ότι δήμοι και περιφέρειες δεν είναι θεσμοί τοπικής αυτοδιοίκησης που νοιάζονται για τις ανάγκες και τα συμφέροντα των κατοίκων.

Αποτελούν μια επέκταση του κράτους, τοπικές διοικήσεις, που εφαρμόζουν πολιτικές εξυπηρέτησης των συμφερόντων της τάξης που έχει την εξουσία, το κράτος στα χέρια της. Των τραπεζιτών, μεγαλοεπιχειρηματιών, εφοπλιστών. Των μονοπωλίων.

Ο προϋπολογισμός συντάσσεται, σχεδόν εξ’ ολοκλήρου, από τα αρμόδια όργανα της κεντρικής κυβέρνησης και δίνεται στους δήμους να συμπληρώσουν τις δαπάνες μισθοδοσίας με κατεύθυνση και αυτές να έχουν σημαντικές περικοπές. Χωρίς τη δυνατότητα καμίας πρόβλεψης για  έργα και υπηρεσίες που να εξυπηρετούν τα τοπικά λαϊκά συμφέροντα.

Έτσι ο προϋπολογισμός του 2015 για το δήμο Αγιάς συνεχίζει τη πολιτική της φοροληστείας εις βάρος του λαού :

— Αύξηση δημοτικών τελών για καθαριότητα και φωτισμό κατά 16%

— Αύξηση δημοτικών εσόδων από νεκροταφεία κατά 35% ενώ παράλληλα καταργούν τη δημοτική υπηρεσία νεκροταφείων για τις περιοχές εκτός του παλιού Καποδιστριακού δήμου Αγιάς. Ενώ μειώνεται το αντίστοιχο τέλος στα 75 ευρώ τη 5ετία, με τη κατάργηση της υπηρεσίας, σε κάποιες περιοχές, ας φανταστούμε τι θα πληρώνουμε στις υπόλοιπες για να υλοποιηθεί ο στόχος της αύξησης κατά 35%

— Αποδέχονται μείωση της ήδη κουτσουρεμένης από τα προηγούμενα χρόνια ΣΑΤΑ (η κρατική χρηματοδότηση για συντήρηση-κατασκευή υποδομών) κατά 38,55%

Όποια ανάγκη παρουσιάζεται λοιπόν, είτε δε θα καλύπτεται είτε θα πρέπει να πληρώνουμε και νέους φόρους…

— Μείωση στις αμοιβές-έξοδα προσωπικού κατά 12,19%. Οι εργαζόμενοι στο δήμο θα υποστούν και νέες απώλειες είτε με άμεσες περικοπές, είτε με τις “ελαστικές” σχέσεις εργασίας. Η γενικευμένη εφαρμογή της ανασφάλιστης-απλήρωτης εργασίας, η εξώθηση των ανέργων και ημιαπασχολούμενων σε αναγκαστική συμμετοχή στις Κοιν.Σ.Επ, το “νέο” φρούτο της εποχής που συνεχίζει τις αμαρτωλές ΜΗΚΥΟ, καλλιεργώντας τους αυταπάτες ότι θα γίνουν επιχειρηματίες χωρίς να τους προειδοποιούν ούτε για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν από τη συμμετοχή τους, είναι τα εργαλεία για τη μείωση των αμοιβών. Νιώθουν περήφανοι οι της δημοτικής αρχής για τις “καινοτομίες” τους, υλοποιούν πολιτικές που ισοπεδώνουν κάθε εργασιακό δικαίωμα.

Είναι συνεπείς πολιτικοί υπηρέτες Τραπεζιτών- Εφοπλιστών- Μεγαλοεπιχειρηματιών.

— Καμία πρόβλεψη για αντιπλημμυρική προστασία του λαού της περιοχής.

— Καμία πρόβλεψη για αντιπυρική προστασία.

— Καμία πρόβλεψη για αγροτική οδοποιία και έργα υποδομής

— Καμία πρόβλεψη για αντισεισμικοί προστασία. Είναι λογικό γι’ αυτούς να μη γίνεται κανένας αντισεισμικός έλεγχος, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στις σχολικές μονάδες. Εκεί που είναι συγκεντρωμένη η νεολαία της περιοχής. Καμία πρόβλεψη για συντήρηση των σχολικών μονάδων.

Είναι επουσιώδεις λεπτομέρειες όλα αυτά, κατά την άποψή τους, δε χωρούν στα σχέδια κερδοφορίας της τάξης που υπηρετούν. Των μεγαλοαστών, των μονοπωλίων…

Στο σημείο αυτό δε μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη τη στάση της αξιωματικής “αντιπολίτευσης”, της παράταξης του Δώτειου Πεδίου.

Οι γενικόλογες αναφορές της για την καταψήφιση του προϋπολογισμού, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στην ανακοίνωσή της δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά αποφυγή οποιασδήποτε δέσμευσης. Σε περίπτωση που αναλάμβαναν τη διοίκηση του δήμου Αγιάς, ακριβώς τις ίδιες πολιτικές θα υλοποιούσαν. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα ούτε με την υπερφορολόγηση των εργαζόμενων, ούτε με τις εργασιακές σχέσεις γαλέρας.

Όπως άλλωστε δήλωσε και ο επικεφαλής της παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο, “δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό αν τον συντάσσαμε εμείς και όχι οι υπηρεσιακοί παράγοντες” …

Αποτελεί άλλη μία απόδειξη του ότι παρατάξεις μπορεί να υπάρχουν πολλές, πολιτικές όμως μόνο δύο.

Ο προϋπολογισμός του δήμου Αγιάς δεν είναι ούτε ανελαστικός ούτε αντιαναπτυξιακός.

Είναι ελαστικότατος για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, για να ισοπεδώνονται τα λαϊκά συμφέροντα, τα εργασιακά δικαιώματα.

Είναι αναπτυξιακός για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Αφήνει τα ταμειακά διαθέσιμα στα κρατικά ταμεία για να δίνονται σε Τραπεζίτες, σε Εφοπλιστές, σε Μεγαλοεπιχειρηματίες.

Τώρα θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του και ο λαός. Παρά τις προειδοποιήσεις μας στις εκλογές, με τη ψήφο του διαμόρφωσε αυτούς τους συσχετισμούς στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης αγωνίζονται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά όσο ο αγώνας παραμένει μόνο εκεί ο συσχετισμός στα μεγάλα θέματα παραμένει 25 έναντι 2.

Θα πρέπει οι εργαζόμενοι, φτωχοί αγρότες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, να ενωθούν πολιτικά με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα και οργανωτικά με τη Λαϊκή Επιτροπή, τους συλλόγους τους και τα συνδικάτα. Να σχεδιάσουν τη δράση τους ώστε να αποκρούσουν αυτές τις πολιτικές, να αλλάξουν το συσχετισμό δυνάμεων, να επιβάλλουν άλλες λύσεις προς όφελός τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ