ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΤΥΡΝΑΒΟ – ΑΜΠΕΛΩΝΑ – ΒΡΥΟΤΟΠΟ

αστικόΜε ομόφωνη απόφασή του το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας ενέκρινε στην τελευταία του συνεδρίαση το αίτημα του δήμου Τυρνάβου να χαρακτηριστεί αστική η περιοχή Τυρνάβου – Αμπελώνα – Βρυοτόπου ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η λειτουργία αστικής συγκοινωνίας όπως έχει αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο Τυρνάβου με μία γραμμή εντός της πόλης του Τυρνάβου και μία που θα ενώνει τον Βρυότοπο και τον Αμπελώναα με τον Τύρναβο.

Το όλο θέμα ξεκίνησε να συζητείται τον Νοέμβριο όταν ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λάρισας Β. Μανδηλάς γνωστοποίησε στο Δήμο Τυρνάβου την πρόθεσή του να καθιερώσει δύο αστικές γραμμές για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και μαθητών, η πρώτη του Αμπελώνα προκειμένου να μεταβαίνουν στον Τύρναβο ( έδρα του Δήμου) και μία γραμμή μέσα στον Τύρναβο προκειμένου για τις μετακινήσεις εντός του αστικού ιστού της πόλης .

Το δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε την πρόταση και συμφώνησε για την δημιουργία των δύο αστικών επιβατικών γραμμών στην συνεδρίαση του την 22-12-2014.

Για να δημιουργηθούν οι νέες αστικές επιβατικές γραμμές απαραίτητη προϋπόθεση είναι να χαρακτηρισθούν οι περιοχές ως αστικές, αφού συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Η περιοχή να περιλαμβάνει πόλη πραγματικού πληθυσμού κατά την τελευταία απογραφή του Κράτους, τουλάχιστον δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων, ή κατ΄εξαίρεση τουλάχιστον πέντε χιλιάδων (5.000) κατοίκων, εφόσον πρόκειται για πρωτεύουσα νομού ή επαρχίας ή κέντρο τουρισμού ή παραθερισμού ή θαλασσίων λουτρών ή χειμερινών σπορ.

β) Η περιοχή να έχει έκταση τουλάχιστον 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι εντός αυτής αστικές επιβατικές γραμμές να έχουν μήκος τουλάχιστον 2 χιλιομέτρων.

γ) Οι μετακινήσεις του πληθυσμού μέσα στην περιοχή αυτή να δικαιολογούν την ανάγκη εγκατάστασης αστικής επιβατικής συγκοινωνίας.

Επίσης, σύμφωνα με τον Ν.3852/2010 (πρόγραμμα Καλλικράτης) αρμόδιο όργανο για τον χαρακτηρισμό της αστικής περιοχής είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο, εφ’ όσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις και αρμόδιο όργανο για τον χαρακτηρισμό των αστικών επιβατικών γραμμών είναι ο οικείος Δήμος.

α) Η έννοια της αστικής περιοχής έχει καθιερωθεί μετά τον Ν.2963/2001 και σύμφωνα με τον ορισμό της, είναι η περιοχή η οποία περιλαμβάνει πόλη αυτοτελή ως οικιστική μονάδα με τα προάστιά της και τους οικισμούς που βρίσκονται κοντά σ’ αυτή κ.λπ. Μόνο μέσα στην αστική περιοχή μπορεί να πραγματοποιείται αστική επιβατική συγκοινωνία.

β) Σε περίπτωση χαρακτηρισμού νέας αστικής περιοχής , η εκτέλεση της αστικής συγκοινωνίας ανατίθεται κατά προτεραιότητα στο υπεραστικό ΚΤΕΛ που εξυπηρετούσε την εν λόγω περιοχή.

γ) Ο μοναδικός εμπλεκόμενος Ο.Τ.Α. για την σύμφωνη γνώμη για τον χαρακτηρισμό της αστικής περιοχής, όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση είναι ο Δήμος Τυρνάβου όπου αυτός ζήτησε και τον χαρακτηρισμό της αστικής περιοχής.

δ) Στο (β) & (γ) σχετικό ,βεβαιώνεται από τον Δήμο Τυρνάβου και από την τεχνική του υπηρεσία η συνδρομή των προϋποθέσεων που ορίζει η υπουργική απόφαση στο (ε) σχετικό.

Σύμφωνα με την εισήγηση στο περιφερειακό συμβούλιο πληρούνται οι προϋποθέσεις χαρακτηρισμού της περιοχής ως αστικής αφού:

1) Ο πληθυσμός της πόλης του Τυρνάβου, βάσει της τελευταίας απογραφής του 2011, ανέρχεται σε 12398 κατοίκους. Του Αμπελώνας σε 6042 κατοίκους.

Η έκταση των οικιστικών περιοχών Τυρνάβου-Αμπελώνα- Βρυοτόπου, εντός των οποίων θα πραγματοποιηθεί η αστική συγκοινωνία, ανέρχεται στα 8,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η απόσταση μεταξύ Τυρνάβου και Βρυοτόπου είναι 8,8 χιλιόμετρα.

Οι μετακινήσεις του πληθυσμού στην εν λόγω περιοχή, δικαιολογούν την ανάγκη εγκατάστασης επιβατικής συγκοινωνίας. Συγκεκριμένα ,όπως αναφέρεται στο αίτημα του Δήμου, οι κάτοικοι Αμπελώνα και Βρυοτόπου βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από την πόλη του Τυρνάβου ως έδρα του Δήμου, λόγω ύπαρξης σε αυτήν υπηρεσιών περίθαλψης, εκπαίδευσης, πολιτισμού , διοικητικών υπηρεσιών και εμπορικών δραστηριοτήτων.

Συμπεράσματα: Στο παραπάνω αίτημα του Δήμου Τυρνάβου για τον χαρακτηρισμό σε αστική περιοχή, υπάρχουν τα στοιχεία που πρέπει να εκτίθενται ρητά και να αποδεικνύουν τη συνδρομή των προϋποθέσεων που θέτει η υπουργική απόφαση και η αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας είναι θετική και συνηγορεί για τον χαρακτηρισμό ως αστική περιοχή τον Τύρναβο -Αμπελώνα-Βρυότοπο.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει τον χαρακτηρισμό νέας αστικής περιοχής, στην πόλη του Τυρνάβου-Αμπελώνα-Βρυοτόπου για την καθιέρωση νέας αστικής επιβατικής συγκοινωνίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ