ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΩΝΙΑ

unnamedΕρώτηση προς τον αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Αποστόλου, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την άμεση καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν σε χιλιάδες καλλιέργειες του Ν. Λάρισας από την παγωνιά των τελευταίων ημερών, καθώς και την όσο το δυνατόν γρηγορότερη καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επισημαίνει ότι οι αγρότες του Ν. Λάρισας για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, βλέπουν τους κόπους και τις προσδοκίες τους να εξανεμίζονται αφού μετά τις χαμηλές τιμές που είδαν να πωλούνται τα προϊόντα τους λόγω του ρωσικού εμπάργκο, έρχονται και οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, να ολοκληρώσουν μια καταστροφική χρονιά.

«Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών στις καλλιέργειες του Νομού μας και να οριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα πληρωμών των αποζημιώσεων. Η χρονιά είναι καταστροφική για χιλιάδες αγρότες, με πολλούς από αυτούς, ύστερα και από αυτήν την δυσάρεστη εξέλιξη, να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Οι αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν άμεσα, προκειμένου να μπορέσουν να κινηθούν», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του κ. Κέλλα.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Από τις 18/3 έως και 21/3/2015 σε πολλές περιοχές του Ν. Λάρισας, σημειώθηκαν ασυνήθιστες για την εποχή χαμηλές θερμοκρασίες, προκαλώντας από τις πρώτες κιόλας εκτιμήσεις των αγροτών, τεράστιες ζημιές, κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες και όχι μόνο. Ειδικά σε περιοχές των Δήμων Λαρισαίων, Τεμπών και Τυρνάβου, γίνεται λόγος για ολικές καταστροφές.

Χιλιάδες αγρότες του Νομού μας βρίσκονται σε δυσχερέστατη θέση, καθώς ήδη μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει σε σημαντικά έξοδα (κλαδέματα, λιπάσματα, ραντίσματα κλπ) βλέπουν τις προσδοκίες τους για την φετινή χρονιά να εξανεμίζονται.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συγκεκριμένες καλλιέργειες και την περσινή χρονιά επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο, γίνεται αντιληπτό ότι η οικονομική κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και αφόρητα ασφυκτική.

Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από αναγκαίο, να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ για την πλήρη καταγραφή των ζημιών και την γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

1. Πότε θα ξεκινήσουν οι ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών;

2. Προτίθεστε να δώσετε ακριβές χρονοδιάγραμμα για άμεσες πληρωμές των αποζημιώσεων;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ