ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛ

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, συνεδρίασε και προχώρησε σε εκτίμηση της πρωτομαγιάτικης απεργιακής κινητοποίησης και κατέληξε σε ένα πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι η πρωτομαγιάτικη απεργία, η συγκέντρωση και οι εκδηλώσεις του ΕΚΝΛ, σωματείων, όπως και όλων των ταξικών συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ήταν θετικές,

παίρνοντας υπόψη τις αντικειμενικές συνθήκες που υπάρχουν αυτή την περίοδο. Μάλιστα έβαλλε ευθέως κατά του ΝΤ Λάρισας της ΑΔΕΔΥ και όσους συμμετείχαν στη δεύτερη συγκέντρωση στην πλατεία νομαρχίας.

Επίσης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή της Λάρισας λέγοντας:

“Χαρακτηριστική στάση υπονόμευσης του χαρακτήρα της εργατικής πρωτομαγιάς, ήταν και η στάση της Δημοτικής Αρχής Λάρισας, που οργάνωσε γλέντι σε πάρκο, στο οποίο καλούσε τον κόσμο, βγάζοντας παραμονή πρωτομαγιάς και μια υποκριτική ανακοίνωση που καλούσε και στις συγκεντρώσεις των συνδικαλιστικών φορέων γενικά”.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΚΛ στα θετικά των εκδηλώσεων για την εργατική πρωτομαγιά συμπεριλαμβάνονται και οι δράσεις που αναπτύχθηκαν πριν την 1η Μάη.

  • Η στάση εργασίας με απόφαση του ΕΚΝΛ και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά εργοστάσια, στις 29 και 30/4.
  • Οι περιοδείες σε πάνω από 250 χώρους δουλειάς από το ΕΚΝΛ και σωματεία.
  • Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, που οργάνωσε το ΕΚΝΛ με την συμμετοχή 10 ομάδων σωματείων, εργαζομένων, σπουδαστών.
  • Η προβολή από το ΕΚΝΛ της ταινίας «το Ανθρώπινο Δυναμικό», η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και από σωματεία.
  • Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη φιέστα που οργάνωσε η 5η ΥΠΕ στο ΠΠΝΛ, με την παρουσία του υπουργού υγείας.

Αξιοποιώντας την θετική πείρα από την πρωτομαγιάτικη απεργία, η διοίκηση του ΕΚΝΛ, κατέληξε σε ένα πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα:

Το ΕΚΝΛ και τα σωματεία του, θα ανοίξουμε μια συστηματική δουλειά σε κάθε σωματείο, κλάδο, τόπο δουλειάς, με αιχμές:

α. την πάλη για τις ΣΣΕ

β. την πάλη για τα προβλήματα της υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωση βασικές πλευρές στα όσα ετοιμάζονται είναι:

             Συνεχίζεται η γραμμή που έχει χαραχτεί από την Ε.Ε και τα επιτελεία των βιομηχάνων για την μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Ανοίγει η όρεξη των εργοδοτών για νέα μείωση των κλαδικών μισθών. Μετά το 2012 στις 1.400 επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφηκαν, οι μισθοί μειώθηκαν από 10% έως και 40%. Οι ΣΣΕ που υπογράφηκαν με ενώσεις προσώπων, δηλ. στα 3/5 του συνόλου των εργαζομένων στις μικρές επιχειρήσεις οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες. Στο 80% αυτών, οι μισθοί έπεσαν στον κατώτερο μισθό.

Η κυβέρνηση με την σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού όπως λέει από 1/10/15 στα 650 ευρώ και για ένα χρόνο μέχρι το 2016 που θα πάει στα 751 ευρώ, δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να υπογράφουν ΚΣΣΕ με βάση τα 650 ευρώ και όχι τους κλαδικούς μισθούς που ίσχυαν από το 2009.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες μπορούν να πιέζουν το 55% των εργαζομένων που αμείβονται πάνω από 751 ευρώ να πέσουν οι μισθοί τους κι άλλο και να γίνει πλειοψηφία ο αριθμός των εργαζομένων που θα αμείβονται μέχρι 751 ευρώ. (σήμερα είναι 45%, από 17% που ήταν το 2012)!

             Ανοίγει ο δρόμος για την μείωση των συντάξεων.

             Ενισχύεται η εργοδοσία με νέα προνόμια, με την δυνατότητα διάσπασης των ΚΣΣΕ με τις συμβάσεις σε επίπεδο ομίλων που εισάγει η κυβέρνηση. Χαρίζονται απώλειες από την μείωση των μισθών με την ΠΥΣ 6/2012 τα τελευταία χρόνια.

             Δεν δίνονται τριετίες, μισθολογικές ωριμάνσεις, διατηρούνται και επεκτείνονται οι άθλιες εργασιακές σχέσεις.

             Διατηρούνται οι ομαδικές απολύσεις, η απόλυση μετά από 1 χρόνο δουλειά χωρίς αποζημίωση. Κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά ταμεία δίνοντας νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση

Με βάση αυτές τις αρνητικές εξελίξεις για την εργατική τάξη, το Δ.Σ του ΕΚΝΛ, αποφάσισε:

  • Να κάνει σύσκεψη με τα Δ.Σ των σωματείων του, την Τετάρτη 13 Μαΐου στις 8 μ.μ, στην αίθουσα συνελεύσεών του.
  • Διοργάνωση συλλαλητηρίου την Τετάρτη 10 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ, στην Κ. Πλατεία
  • Πανεργατική Απεργία προς τα τέλη Ιούνη, με ανοιχτή ημερομηνία για πανελλαδικό συντονισμό.
  • Για τις ΣΣΕ, να γίνει άμεσα συζήτηση σε όλα τα Δ.Σ των σωματείων και στους χώρους δουλειάς, σχετικά με το τι ετοιμάζει η κυβέρνηση και τις εμείς διεκδικούμε, ( κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων – κάλυψη όλων των απωλειών της τελευταίας 5ετίας, βάση οι ΣΣΕ του 2009, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επίδομα ανεργίας), με κατάληξη σε ένα πρόγραμμα δουλειάς του κάθε σωματείου, που θα περιλαμβάνει Γ.Σ, συσκέψεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς. Μέσα στον Μάη να κάνει Γ.Σ κάθε σωματείο.
  • Στήριξη των κινητοποιήσεων Ομοσπονδιών για τις ΚΣΣΕ το επόμενο διάστημα, αλλά και των συνταξιούχων στις 20 Μάη, για το ασφαλιστικό και την υγεία.

             Με άξονα τις διεκδικήσεις για κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών όλου του λαού, χωρίς καμία πληρωμή του λαού σε υγεία-πρόνοια –φάρμακο. Με πλήρη ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών σε Νοσοκομεία, Κ.Υ-ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ, προνοιακά ιδρύματα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δημιουργία Κ.Υ στις πόλεις, πλήρως εξοπλισμένων, στελεχωμένων με μόνιμο προσωπικό, δημόσια, δωρεάν. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε υγεία-πρόνοια, θα οργανώσουμε σύσκεψη σωματείων και άλλων φορέων την Τρίτη 19 Μάη, στις 8.30 μ.μ, στο ΕΚΝΛ και παράσταση διαμαρτυρίας στην 5η ΥΠΕ.

             Ημερίδα για την Κοινωνική Ασφάλιση, σε ημερομηνία που θα ορισθεί σύντομα.

             Συνέχιση της στήριξης της απεργίας στην ΑΡΩΓΗ, με πικετοφορία 8.5.2015 στις 7.30 μ.μ, από το ΕΚΝΛ.

             Στήριξη των απλήρωτων Σχολικών Τροχονόμων

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ