Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η διοίκηση του ΕΚΛ με αφορμή τη στάση στο θέμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κάνοντας λόγο για νέα κοροϊδία. Στην ανακοίνωση αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:
“Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντί να προχωρήσει στην επαναφορά με νόμο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, όπως έλεγε προεκλογικά, για κλέψει την ψήφο των εργαζομένων, ότι θα κάνει με το πρώτο νομοσχέδιο, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη ΓΣΕΕ, ότι παρατείνει ακόμα 3 μήνες, ήδη είχε παραταθεί για 6 μήνες, την ισχύ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Μ’ αυτή την απόφασή της, εξακολουθεί να διατηρεί άθικτο όλο το αντεργατικό μνημονιακό πλαίσιο, που τσάκισε τις ΣΣΕ, τα εργασιακά δικαιώματα και μείωσε τον κατώτερο μισθό από τα 751 ευρώ που ήταν το 2012 στα 586 και στα 511 ευρώ μεικτά, μεταθέτοντας για ακόμα μια φορά στο απώτερο μέλλον την επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού, που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων, ακόμα και από τα ελάχιστα που υποσχόταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δυστυχώς, απέναντι σ’ αυτόν το νέο εμπαιγμό προς τους εργαζόμενους, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, αντι να καταγγείλει την μην κατάργηση της ΠΥΣ 6 του 2012 και όλων των αντεργατικών νόμων, χαιρέτισε την παράταση της ισχύος της σύμβασης που έκανε η κυβέρνηση!
Το ΕΚΝΛ, καταγγέλει την νέα παράταση της μνημονιακής πολιτικής σε μισθούς, ΣΣΕ, εργασιακά δικαιώματα, με την επέκταση της μετενέργειας της ΕΓΣΣΕ.
Οι συνεχείς υποχωρήσεις από την ψήφιση νέου νόμου για την επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, ως βάση για την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, αποτελούν ξεκάθαρη κοροϊδία. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ενσωματώσει το συνδικαλιστικό κίνημα στους σχεδιασμούς της, να διαμορφώσει συνειδήσεις υποταγής, να γίνουν οι εργαζόμενοι συνένοχοι στις επιδιώξεις κυβέρνησης – θεσμών.
Μπορεί να έχει συνοδοιπόρους την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και να χαίρει της εμπιστοσύνης συνδικαλιστικών δυνάμεων, όπως είπαν χαρακτηριστικά ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΜΕΤΑ – ΕΜΕΙΣ, αλλά το ΕΚΝΛ και το ΠΑΜΕ δεν δίνει καθόλου χρόνο. Το ΕΚΝΛ, απαιτεί την άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού της ΕΓΣΣΕ στα 751 ευρώ, των ΚΣΣΕ με επαναφορά των κλαδικών μισθών στα επίπεδα του 2009 και την υπογραφή νέων με ουσιαστικές αυξήσεις, την κατάργηση όλων των αντεργατικών-αντιασφαλιστικών νόμων. Θα συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε με τα συλλαλητήρια που έγιναν με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων που συμμετέχουν σ’ αυτό στις 10,11/6, για να οργανωθεί ένα κίνημα που θα πει ΟΧΙ στο νέο μνημόνιο που ετοιμάζουν και στα νέα αντεργατικά μέτρα, που θα απαιτεί ανάκτηση των απωλειών και θα διεκδικεί με βάση τις ανάγκες των εργατών”.