ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΙ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature για την αλλαγή του κλίματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε θερμότερα από το μέσο όρο καλοκαίρια, ενώ σε θερμότερους από το μέσο όρο χειμώνες μειώθηκε ο αριθμός των θανάτων.

“Μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του καλοκαιριού κατά 1 βαθμό C οδηγεί σε 1% υψηλότερο ποσοστό θανάτων, ενώ μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του χειμώνα αντιστοιχεί σε 0,6% μείωση του ποσοστού της θνησιμότητας», είπε ο Joel Schwartz, καθηγητής της περιβαλλοντικής υγείας στο Harvard Chan School Δημόσιας υγείας, που μαζί με την ομάδα του μελέτησαν περίπου 3 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Αλλά εκείνο που κυρίως διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι δεν είναι τόσο η σταθερή άνοδος ή πτώση της θερμοκρασίας που σκοτώνει, αλλά οι διακυμάνσεις της, που την απομακρύνουν από τους μέσους όρους της εποχής.

“Η διακύμανση είναι σημαντική”, δήλωσε ο Schwartz. “Οι άνθρωποι δεν προσαρμόζονται πολύ γρήγορα στις αλλαγές της θερμοκρασίας”, πρόσθεσε. “Αν η διακύμανση ημέρα με την ημέρα είναι μεγάλη, τότε περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.”

Αυτό το συμπέρασμα ταιριάζει με άλλες μελέτες που δείχνουν, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που ασκούνται εξ ολοκλήρου μέσα στη ζέστη, συνηθίζουν σε αυτή και μπορεί τελικά να καταφέρουν περισσότερα στη ζέστη, αλλά αν κάνουν ένα περιστασιακό διάλειμμα από τη ζέστη δεν μπορούν να εγκλιματιστούν, δήλωσαν ο Schwartz και οι συνεργάτες του.

Πώς όμως, αλλιώς, η ζέστη μπορεί να σκοτώσει ανθρώπους, αν όχι με θερμοπληξία;

Μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή τους πίεση και να επιδεινώσει τα επίπεδα χοληστερόλης τους, είπε ο Schwartz.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ