ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ(1890) ΜΕΡΟΣ Α’

Της Κωνσταντινιάς Πατσή*
Ένα τηλεγράφημα από τον Τύρναβο της Λάρισας ( 21.04.1890) αναφέρει ότι στο χωριό Αργυροπούλι του Τυρνάβου, τον Απρίλιο του 1890, επικρατούσε αναστάτωση. Αιτία αυτής της αναταραχής  ήταν το όραμα-όνειρο της 35χρονης  Χρήσταινας Αλμα, σύμφωνα με το οποίο  η Παναγιά, μετά από επίσκεψη στο σπίτι της, της  φανέρωσε τον τόπο στον οποίο ήταν θαμμένη μια εικόνα κάτω από δέκα πιθάρια χωρητικότητας 200 οκάδων (256 κιλών).

Πράγματι, στο σημείο που υπέδειξε η Χρήσταινα Αλμα  και  σε απόσταση περίπου ενός τετάρτου από το χωριό έγιναν ανασκαφές  οι οποίες ως ένα σημείο επαλήθευσαν τα λεγόμενα της, αφού η σκαπάνη έφερε στο φως τα θεμέλια βυζαντινού ναού, τέσσερις τάφους,  8 πιθάρια (άδεια και σπασμένα), διάφορα βυζαντινά νομίσματα, ένα δαχτυλίδι (το οποίο φέρει χρονολογία) και ένα βραχιόλι. Η εικόνα όμως δε βρέθηκε, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της γυναίκας.

Πηγές

Ψηφιοθήκη ΑΠΘ-Ψηφιακές Συλλογές

* Η Κωνσταντινιά Πατσή είναι Διευθύντρια του Γ.Ε.Λ Τυρνάβου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος Master of Business Administration (MBA) του Staffordshire University

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ