ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

‘Όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή του 4ου Πανελλήνιου Συνέδριου Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπως αναφέρθηκε στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου στις εγκαταστάσεις του Τμήματος.

Ο κοσμήτορας κ. Παντελής Σκάγιαννης αναφέρθηκε στην πολύπλευρη διάσταση που έχει λάβει πλέον αυτό το συνέδριο που αρχικά ξεκίνησε ως ένα γεγονός έκφρασης των νέων επιστημόνων, αλλά πλέον συμπεριέλαβε και άλλους πολλούς επιστήμονες από το χώρο της πολεοδομίας, της χωροταξίας και της περιφερειακής ανάπτυξης.

Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος του Τμήματος κ. Όλγα Χριστοπούλου υπογράμμισε πως στο τμήμα παράγεται πλούσιο ερευνητικό και επιστημονικό έργο, ενώ δίνεται έμφαση στην ακαδημαϊκή εξωστρέφεια. Ανέφερε επίσης τα συνέδρια και τα συμπόσια που έχουν γίνει μόλις σε ένα χρόνο, ενδεικτικό της παραγωγής έργου από το τμήμα.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής καθηγητής κος Αλέξιος Δέφνερ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με περισσότερες από 270 εισηγήσεις που καλύπτουν σύγχρονες θεματικές ενότητες του χωρικού σχεδιασμού, καθώς και αναμενόμενη συμμετοχή περισσοτέρων από 400 συνέδρους, θεωρείται πως η διοργάνωση έμεινε ανεπηρέαστη από τις συνθήκες κρίσης σε ότι αφορά την επιστημονική του διάσταση.

Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, διεξάγεται από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ), της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις εγκαταστάσεις του Τμήματος στο Βόλο, από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2015.

Το συνέδριο έχει την τιμή να φιλοξενήσει τους ακόλουθους διακεκριμένους ακαδημαϊκούς ως κεντρικούς ομιλητές: Μάριος Καμχής, Νίκος Καραδημητρίου, Γιάννης Πυργιώτης και Αφροδίτη Νικολαϊδου. Οι ομιλίες τους θα καλύψουν τα ευρύτερα πεδία των θεματικών ενοτήτων που παρουσιάζονται  στο συνέδριο.

Θα παρουσιαστούν εισηγήσεις που καλύπτουν θέματα όπως: θεσμικό πλαίσιο, σχεδιασμός του χώρου και θέματα γης υπό το πρίσμα της κρίσης, περιβαλλοντικός σχεδιασμός και προστασία φυσικού περιβάλλοντος, βιοκλιματικός σχεδιασμός-ΑΠΕ, μεταφορές και βιώσιμη κινητικότητα, στεγαστικά προβλήματα, διαχείριση ακινήτων, καινοτομία και επιχειρηματικότητα, γεωπληροφορική, αστική αναγέννηση-αναπλάσεις, χρήσεις γης, δημιουργικές πόλεις, ποιότητα ζωής, πληθυσμιακές μεταβολές, κοινωνικές προσεγγίσεις, πληθυσμιακές μεταβολές, τουρισμός και πολιτισμός, μάρκετινγκ και branding τόπου, θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, διαχείριση παράκτιου χώρου, χωρικός σχεδιασμός και νερό, δημόσιοι χώροι-χώροι πρασίνου, αστικό τοπίο-αρχ/κή τοπίου, αρχ/ική κληρονομιά, χωρική ανάπτυξη και ανθρώπινο δυναμικό, συμμετοχικός σχεδιασμός κ.ά.

Το συνέδριο απευθύνεται στα άτομα που δραστηριοποιούνται στα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα: μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ακαδημαϊκούς και ερευνητές, στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους, καθώς και φοιτητές. Προβλέπεται μειωμένο κόστος συμμετοχής για φοιτητές και ανέργους.

Στην τρέχουσα συγκυρία, κατά την οποία οι ελληνικές πόλεις και περιφέρειες καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ο χωρικός σχεδιασμός έρχεται αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις, και ειδικότερα με την επιδίωξη της βιώσιμης τοπικής και εθνικής ανάπτυξης.

Για το λόγο αυτό, σκοπός του φετινού 4ουσυνεδρίου είναι να θέσει στο επίκεντρο του επιστημονικού διαλόγου μία πολυμορφία θεμάτων που σχετίζονται με το χωρικό σχεδιασμό και τη χωρική ανάπτυξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό,καλύπτοντας τα επιμέρους αντικείμενα των επιστημών της πολεοδομίας, της χωροταξίας, της αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς και του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει ανακοινωθεί και μπορείτε να το βρείτε στη διεύθυνση http://conferenceprd4.prd.uth.gr/portal/ .

Οι παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ειδικές συνεδρίες νέων επιστημόνων, φοιτητικό διαγωνισμό ταινιών ντοκιμαντέρ με τίτλο Οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις της πόλης, διαγωνισμό poster(όλα τα παραπάνω με βραβεία), καθώς και ειδική εκδήλωση για τις προπτυχιακές διπλωματικές του ΤΜΧΠΠΑ.

Τέλος παίρνοντας το λόγο ο κος Γούσιος της Alpha Marketing, η οποία έχει αναλάβει την συμβουλευτικό ρόλο στη διοργάνωση, αναφέρθηκε στη σημαντική στήριξη που παρείχαν στη διοργάνωση οι χορηγοί, ΕΨΑ, Κτήμα Ζαφειράκη, Mikel και Όλυμπος καθώς και οι χορηγοί επικοινωνίας ΕΡΤ, Καθημερινή, gtp, Greek architects, Θεσσαλία, Larisanet, epixeiro.gr, in2life.gr, businesswoman,gr, και ΙΔΔΕΣmag..

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://conferenceprd4.prd.uth.gr/, καθώς και στα τηλέφωνα 2421074494 (Εύα Ψαθά) και 2421074436 (Δώρα Παπαθεοχάρη). Μπορείτε επίσης να στείλετε e-mailστη διεύθυνση conferenceprd4@uth.gr.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ