Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΤΣΑΛΔΑΡΙΚΗ Ή ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ (1936)

Της Κωνσταντινιάς Πατσή* (20-1-1936) Επιστολή του Γ.Α.Ροδόπουλου προς τον Ελευθ. Βενιζέλο
Στις 20 Ιανουαρίου 1936 ο Γεώργιος Α. Ροδόπουλος αποστέλλει προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο Παρίσι επιστολή σχετικά με τους λόγους αποχώρησής του και μη συμμετοχής του στο συνδυασμό Φιλελευθέρων Λάρισας,

καθώς και με τις προβλέψεις του για τα ποσοστά των κομμ στην επαρχία Λάρισας, στο Βόλο και την επαρχία Τυρνάβου για τις επικείμενες εκλογές στις 26 Ιανουαρίου του 1936.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι ήρθε σύμφωνα με την ιδεολογία του στην Λάρισα, υποστηρίζοντας ανεπιφύλακτα τον συνδυασμό των Φιλελευθέρων και περιοδεύει τον νομό κηρύσσοντας τα έργα του Ελ. Βενιζέλου και την αναγκαιότητα της μεγαλοφυΐας του στις τωρινές και προσεχείς περιστάσεις. Σε όσους εξέφρασαν δυσφορία για τη μη συμμετοχή του στον συνδυασμό απάντησε ότι τα ζητήματα των προσώπων δεν έχουν αξία και παρότρυνε όσους τον αγαπούν και τον εκτιμούν ,  να ψηφίσουν το Κόμμα των Φιλελευθέρων.

Εν κατακλείδι προβλέπει ότι η Λάρισα θα δώσει καλά υπέρ της φιλελεύθερης παράταξης αποτελέσματα, ενώ, ο Βόλος είναι ασαφής. Ιδιαίτερα  για την επαρχία Τυρνάβου δηλώνει ότι είναι μάλλον Τσαλδαρική ή Κομμουνιστικη και ότι συνέστησε  ιδιαιτέρως τον Κουτσίναν (ο οποίος εξελέγη βουλευτής) , αφού δεν υπάρχει Φιλελεύθερος εκ της επαρχίας.
Στις εκλογές της 26ης Ιανουαριου 1936  εκλέχτηκαν στο νομο Λάρισας  οι παρακάτω βουλευτές

Καρτάλης Γεώργιος Γενική (Λαϊκή Ριζοσπαστική Ένωση)
Ροδόπουλος Κωνσταντίνος  (Γενική Λαϊκή Ριζοσπαστική Ένωση)
Πανταζής Σταμούλης (Γενική Λαϊκή Ριζοσπαστική Ένωση0
Αντωνόπουλος Νικόλαος (Γενική Λαϊκή Ριζοσπαστική Ένωση)
Μαυροκορδάτος-Μπαλτατζής Νικόλαος (Λαϊκό Κόμμα)
Σάπκας Μιχαήλ (Λαϊκό Κόμμα)
Νικολαΐδης Αδαμάντιος (Λαϊκό Κόμμα)
Κουτσίνας Ιπποκράτης (Κόμμα Φιλελευθέρων)
Αφεντούλης Γεώργιος (Κόμμα Φιλελευθέρων)
Ψιάρρης Δημήτριος (Κόμμα Φιλελευθέρων)
Πορφυρογέννης Μιλτιάδης (Παλλαϊκό Μέτωπο)
Ιωαννίδης Ιωάννης (Παλλαϊκό Μέτωπο)

 

Πηγές
Μουσείο Μπενάκη, Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου , Κατάλοιπα Μαρίκας Βενιζέλου, Φάκελος 5~033

Βικιπαιδεια
* Η Κωνσταντινιά Πατσή είναι Διευθύντρια του ΓΕ.Λ Τυρνάβου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος Master of Business Administration (MBA) του Staffordshire University

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ