ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκο Φίλη, κατέθεσε με άλλους συναδέλφους του, ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την “ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγγραφών των φοιτητών, με την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης”, με πρώτο υπογράφοντα, τον βουλευτή Ν. Άρτας, κ. Γιώργο Στύλιο.

«Το Υπουργείο Παιδείας επέδειξε μια απίστευτη ολιγωρία στο σημαντικότατο θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών, ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να το είχε στις άμεσες προτεραιότητες του, καθώς χιλιάδες ελληνικές οικογένειες βασίζουν τον προγραμματισμό τους στα αποτελέσματα των μετεγγραφών.

Το αρμόδιο Υπουργείο λοιπόν, όχι μόνο καθυστέρησε σημαντικά την έκδοση των αποτελεσμάτων, όχι μόνο δεν μεριμνά για θέματα σίτισης και στέγασής των φοιτητών που πήραν μετεγγραφή, αλλά καθυστερεί και την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την επανεξέταση των αιτήσεων των φοιτητών που δεν πήραν μετεγγραφή, παρά το γεγονός πως υπάρχουν οικογένειες που συντηρούν τρία σπίτια ή που είναι μονογονεϊκές ή πολύτεκνες και τα παιδιά τους δεν πήραν μετεγγραφή», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία φοιτητών, ανακοίνωσε δημόσια την πρόθεσή της να λάβουν μετεγγραφή όσοι φοιτητές συγκέντρωσαν πέντε ή περισσότερα μόρια. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις της,το Υπουργείο επισπεύδει την έκδοση ΥΑ, η οποία θα προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής Ενστάσεων. Ο φοιτητές θα δύνανται να απευθύνονται σε αυτή για την επανεξέταση της αίτησής τους.

Με ευθύνη του Υπουργείου, η διαδικασία των μετεγγραφών παρουσίασε μεγάλη καθυστέρηση. Ανακοινώθηκαν ενώ έχει ήδη παρέλθει το πρώτο εξάμηνο.Στην περίπτωση των φοιτητών οι οποίοι έχουν ήδη μετεγγραφεί στη δεύτερη πόλη σε σειρά προτίμησής τους, είναι άγνωστο αν οι φοιτητές αυτοί θα μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή Ενστάσεων.

Επιπλέον, μεγάλος αριθμός οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, σπουδάζει τέκνα σε διαφορετικές πόλεις. Μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, με αυξημένα τα ποσοστά ανεργίας και αναγκάζονται να συντηρούν τρία ή περισσότερα σπίτια. Στην περίπτωση μάλιστα δύο τέκνων που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις, που είναι και η συνηθέστερη, προβλέπεται ένα μόνο μόριο. Υπάρχουν ακόμη πολλές περιπτώσεις φοιτητών οι οποίοι εργάζονται, κατά κανόνα με πολύ χαμηλές απολαβές, και  δηλώνουν το δικό τους ΑΦΜ. Οι φοιτητές αυτοί δεν δικαιούνται μετεγγραφή διότι συνυπολογίζεται και το εισόδημα των γονέων.

Αποδεικνύεται, ότι το εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό)ως το κριτήριο με αυξημένη βαρύτητα για μετεγγραφή δεν είναι δίκαιο ούτε ξεκάθαρο. Δεν δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε κοινωνικά κριτήρια όπως ορφανά τέκνα και μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ενώ δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι  οικονομικές υποχρεώσεις των γονέων – φοιτητών.

Προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με τη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών που έχουν λάβει μετεγγραφή.Το χειμερινό εξάμηνο έχει χαθεί και δεν έχετε λάβει καμία μέριμνα. Το Υπουργείο, θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στα Ιδρύματα και ιδιαίτερα στα Περιφερειακά να αυξήσουν τα ποσοστά των μετεγγραφών ανάλογα με τις δυνατότητες τους. Επιπλέον, οι μετεγγραφές μεταξύ Περιφερειακών Τμημάτων θα μπορούσαν να έχουν αυξημένα ποσοστά.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάστε κύριε Υπουργέ

Πότε θα ανακοινωθεί η σύσταση της Επιτροπής και ποιό το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας;

Τι προτίθεστε να πράξετε για τις οικογένειες που συντηρούν τρία σπίτια;

Θα επανεξετάσετε τους συντελεστές βαρύτητας και άλλων κριτηρίων όπως τριτεκνία, πολυτεκνία, ορφανά τέκνα και λοιπά κοινωνικά κριτήρια;

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.