ΗΑΕ: ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΝΑ ΚΤΙΣΟΥΝ ΕΝΑ …ΒΟΥΝΟ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) σχεδιάζουν να χτίσουν ένα τεχνητό βουνό για να αυξήσουν τις βροχοπτώσεις. Ελπίζουν οτι το μεγάλο αυτό έργο θα αναδημιουργήσει την επίδραση των οροσειρών και θα αναγκάσουν τον αέρα να σηκωθεί, δημιουργώντας σύννεφα που θα επιτρέψουν τη σπορά σύννεφων.

Η σπορά σύννεφων είναι ένα είδος τροποποίησης του καιρού που στοχεύει να αλλάξει την ποσότητα και τον τύπο των βροχοπτώσεων που παράγονται από τα σύννεφα.

Οι επιστήμονες από το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR) που διοικείται από τις ΗΠΑ και έχει ως βάση το Πανεπιστήμιο Corporation για την Ατμοσφαιρική Έρευνα (UCAR), επί του παρόντος βρίσκονται στο στάδιο της «λεπτομερούς μελέτης της διαμόρφωσης».

Αποφασίζουν για τις πιο κατάλληλες θέσεις στα κράτη όπου θα μπορούσε να χτιστεί το βουνό, ενώ μελετούν και ποιο θα πρέπει να είναι το πλάτος και το ύψος του.

Ο Roelof Bruintjes, εμπειρογνώμονας σε προγράμματα τροποποίησης του καιρού από το NCAR, είπε: «Η οικοδόμηση ενός βουνού δεν είναι απλό πράγμα. Είμαστε ακόμα στο στάδιο της εξέτασης όλων των διαφορετικών επιλογών για το ύψος, το πλάτος και τη θέση του βουνού, ενώ ταυτόχρονα εξετάζουμε την τοπική κλιματολογία.

«Εάν η υλοποίηση του σχεδίου είναι πάρα πολύ ακριβή για την κυβέρνηση, λογικά το έργο δεν θα προχωρήσει, αλλά αυτό τους δίνει μια ιδέα για του τι είδους εναλλακτικές λύσεις θα υπάρχουν για το μακροπρόθεσμο μέλλον.

«Αν προχωρήσει, η δεύτερη φάση θα είναι να πάμε σε μια τεχνική εταιρεία για να αποφασίσει κατά πόσον είναι δυνατόν ή όχι.”

Αν είναι επιτυχής, αυτά τα τεχνητά σύννεφα θα επιτρέψουν στα αεροπλάνα να ρίχνουν χημικές ουσίες, που θα αυξήσουν τις βροχοπτώσεις.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ήδη ένα μόνιμο τμήμα τροποποίησης του καιρού που πέρυσι μόνο ξόδεψε $ 385,400 για τη σπορά σύννεφων.

independent.co.uk

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ