“ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΟΥΜΕ” ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ ΚΑΙ HIV

Με την ανακοίνωση σημαντικών στοιχείων της ετήσιας έκθεσης του ΕΚΤΕΠΝ σχετικά με τις ηπατίτιδες και τον ιό HIV που αφορούν σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών και κεντρικό σύνθημα «Υποστηρίζουμε δεν Στιγματίζουμε», διακεκριμένοι ομιλητές πήραν μέρος την Πέμπτη σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ σχετικά με θέματα χρήσης ουσιών για το έτος 2014, αντισώματα έναντι του πυρηνικού αντιγόνου της ηπατίτιδας Β (anti-HBc) ανιχνεύτηκαν σε ποσοστό 33,0% των ενέσιμων χρηστών (ΧΕΝ) στο δείγμα που περιλαμβάνει τα προγράμματα υποκατάστασης και τις μονάδες άμεσης πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ και το ΨΝΘ, και αντίστοιχα σε ποσοστό 19,4% ανιχνεύτηκαν στα άτομα που περιλαμβάνονται στο δείγμα του ΚΕΘΕΑ. Σχετικά με την ηπατίτιδα C (HCV), το 73,5% των ανθρώπων που εντάχθηκαν στις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ και ΨΝΘ διαγνώστηκαν με αντισώματα έναντι του ιού HCV, και αντίστοιχα στις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ σε ποσοστό 66,7%. Επίσης, το 2014 καταγράφηκαν 106 νέες περιπτώσεις HIV λοίμωξης στους ΧΕΝ και στο πρώτο δεκάμηνο του 2015 άλλες 71.

«Όπως αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία στην ουσία μιλάμε για μια σημαντική υποχώρηση των νέων μολύνσεων στους χρήστες, χωρίς φυσικά κάτι τέτοιο να μας εφησυχάζει», τόνισαν οι ομιλητές, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως βασικός στόχος παραμένει η καταπολέμηση του στίγματος για τα ανωτέρω νοσήματα και τη χρήση ναρκωτικών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο δράσεων την Τετάρτη 22 Ιουνίου, η κινητή μονάδα «Checkpoint» βρέθηκε στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου και πραγματοποίησε δωρεάν εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τις ιογενείς ηπατίτιδες Β και C και για τον HIV, ενώ παράλληλα παρείχε τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα σχετικά με τις ιογενείς ηπατίτιδες, τον HIV και τη χρήση ναρκωτικών, ενώ αξίζει να επισημανθεί πως θα γίνεται διασύνδεση των ανθρώπων που θα βρεθούν θετικοί στις εξετάσεις, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας από το εξειδικευμένο προσωπικό των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint».

Την εκδήλωση, στην οποία χαιρέτισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δ. Δεληγιάννης καθώς και εκπρόσωπος του «Προμηθέα» και μίλησαν διακεκριμένοι ψυχολόγοι, υπεύθυνοι προγραμμάτων και δράσεων, διοργάνωσε ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος “ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ” σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας, τη Θετική Φωνή (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος) και τα Κέντρα Πρόληψης για τον HIV “Checkpoint” , με συντονιστή τον υπεύθυνο του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ Σ. Μπουντή.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ