ΟΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΣΤΗ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΖΟΥΝ ΑΠΟ 272 ΜΕΧΡΙ 512 ΧΡΟΝΙΑ!

Οι καρχαρίες στις αρκτικές θάλασσες ζουν τουλάχιστον 272 χρόνια, και οι επιστήμονες λένε οτι πρόσφατα έπιασαν καρχαρία που έχει ζήσει 512 χρόνια!

Αυτά σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science και που αναφέρει ότι οι καρχαρίες της Γροιλανδίας ζουν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αρκετά εξελιγμένο ζώο, ώστε να έχει σπονδυλική στήλη. Μέχρι τώρα, ο κάτοχος του ρεκόρ για το αρχαιότερο σπονδυλωτό ήταν η bowhead φάλαινα, που είναι γνωστό ότι ζει μέχρι 211 χρόνια.

Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας, ένα τεράστιο σαρκοφάγο με μήκος άνω των 5 μέτρων, δεν έχει μελετηθεί αρκετά, και η ζωή του στα κρύα βόρεια ύδατα παραμένει μυστηριώδης σε μεγάλο βαθμό.

Ο Julius Nielsen, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στη Δανία, λέει οτι υπήρχαν κάποιες ενδείξεις οτι οι καρχαρίες της Γροιλανδίας αναπτύσσονται πολύ αργά, ίσως λιγότερο από ένα εκατοστό ανά έτος. Αυτό σημαίνει οτι οι τεράστιοι καρχαρίες μπορεί να είναι …αρχαίοι.

«Εμείς απλά περιμέναμε οι καρχαρίες να είναι πολύ μεγάλοι σε ηλικία», λέει ο Nielsen. «Αλλά δεν το γνωρίζαμε εκ των προτέρων. Και, φυσικά, ήταν πολύ μεγάλη η έκπληξη όταν μάθαμε οτι πρόκειται για το αρχαιότερο σπονδυλωτό ζώο.”

Αυτός και μερικοί συνάδελφοί του μελέτησαν 28 θηλυκούς καρχαρίες της Γροιλανδίας από το 2010 έως το 2013. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές ραδιοχρονολόγησης στους φακούς των οφθαλμών των καρχαριών».

Ο Nielsen λέει ότι ο αρχαιότερος καρχαρίας που βρήκαν “με 95% βεβαιότητα, είναι μεταξύ 272 και 512 ετών». Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι καρχαρίες φθάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 150 ετών περίπου.

Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας, η bowhead φάλαινα, και τα quahogs των ωκεανών είναι τα μακροβιότερα ζώα και ζουν στα κρύα βόρεια ύδατα, πράγμα που ίσως να σημαίνει οτι οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να συμβάλλουν στην ασυνήθιστη μακροζωία τους.

“Δεν νομίζω ότι όλα οφείλονται στο κρύο», λέει ο Steven Austad, ο οποίος μελετά τη Βιολογία της Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. “Ίσως παίζει κάποιο ρόλο. Αλλά υπάρχουν πολλά βραχύβια ζώα που κολυμπούν στην ίδια περιοχή με αυτόν τον καρχαρία».

Φανταστείτε όμως, λέει, πώς θα ήταν να έχεις μυς, όπως αυτοί οι καρχαρίες, που δουλεύουν ασταμάτητα από την εποχή των προσκυνητών.

“Υπάρχει κάτι σε αυτούς τους μυς που πολύ θα θέλαμε να ξέρουμε “, λέει ο Austad.

“Προφανώς οποιαδήποτε είναι αυτά τα φυσιολογικά κόλπα που έχουν οι συγκεκριμένοι καρχαρίες και τους κάνουν να ζουν τόσο πολύ, οι άνθρωποι δεν τα έχουν», λέει ο Austad. “Αλλά αυτό είναι κάτι που, αν ανακαλύπταμε τι είναι, μπορεί να είμαστε σε θέση να το προσαρμόσουμε για ανθρώπινη χρήση».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ